Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Φυτά που διατηρούν φυσιολογικό το σάκχαρο στο αίμα

Το αποτελεσματικό φαρμακείο της φύσης

Το είδος της διατροφής μας βοηθά να ρυθμίζουμε τη γλυκόζη του αίματος μαζί με τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πολύ συχνά η κυριότερη αιτία θνησιμότητας μαζί με τον διαβήτη.

Υπάρχουν μερικά φυτικά προϊόντα που χρησιμεύουν στο να μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ή να βελτιώσουν τη χρήση της ινσουλίνης.


Νυχάκι

Οι κονιορτοποιημένοι σπόροι του φυτού αυτού χρησιμεύουν σαν αποτελεσματική ενισχυτική θεραπεία κατά του διαβήτη, ιδαίτερα στους πληθυσμούς των Ινδών.
Πέντε μόνο γραμμάρια του φυτού αυτού την ημέρα, βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος μετά το φαγητό στους διαβητικούς.

Εκείνοι που είναι ινσουλινοεξαρτημένοι, χρειάζονται μεγαλύτερη δόση του φυτού αυτού για να μειώσουν αισθητά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα και να μειώσουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ινσουλίνη.

Οι σπόροι του φυτού αυτού περιέχουν ένα ασυνήθιστο αμινοξύ, που βοηθά το πάκγρεας να ελευθερώνει ινσουλίνη. Η ικανότητα του φυτού να βελτιώνει την αντοχή στη γλυκόζη ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πλούσια περιεκτικότητα του σε μια κολλώδη ίνα.


Φραγκόσυκο

Ο κάκτος αυτός χρησιμοποιείται πολύ από τους Μεξικανούς και τους Ινδιάνους της Αμερικής για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Τα φύλλα του κάκτου κόβονται σε λωρίδες και βράζονται. Ο χυμώδης καρπός , το φνωστό μας φραγκόσυκο, μπορεί να φαγωθεί ωμό ή να γίνει χυμός.

Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν φρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.

Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη. Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.


Κανέλα

Η κανέλα χρησιμοποιείται από πολύ παλιά στην Κορέα και την Κίνα σαν παραδοσιακό βότανο για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η πραγματική κανέλα από τη Σρι Λάνκα έχει μια πιο ήπια γεύση από την πιο φτηνή ποικιλία που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κανέλα περιέχει ορισμένα υδροδιαλυτά πολυφενολικά συστατικά που προέρχονται από τις αντιοξειδωτικές κατεχίνες. Τα συστατικά αυτά αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη ενισχύοντας τη δεκτική της δράση. Η κανέλα είναι επίσης καλή πηγή χρωμίου, ενός στοιχείου που αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης.

Οι μεσήλικες άντρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν καθημερινάνμισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα για έξι εβδομάδες παρουσίαζαν μια πτώση κατά 25% στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ένα 12% πτώση της χοληστερόλης και ένα 30% πτώση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Μεγαλύτερες ποσότητες δεν βελτίωναν τη συνολική αποτελεσματικότητα της κανέλας με την πάροδο του χρόνου.

Μια και το ελαιώδες μέρος της κανέλας μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες, καλό είναι να χρησιμοποιείται το υδροδιαλυτό εκχύλισμα στο οποίο διατηρούνται τα ενεργά πολυφενολικά συστατικά ενώ αφαιρούνται τα ελαιώδη συστατικά. Χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή στη φυσική δραστηριότητα οι ενήλικοι με προδιαβήτη που έπαιρναν 500 μιλιγκλράμ ( μισό κουταλάκι του γλυκού) υδροδιαλυτό εκχύλισμα κανέλας καθημερινά επί τρεις μήνς, παρουσίαζαν πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά 10 % .


Πικροκολόκυθο

Το πικροκολόκυθο είναι ένα πράσινο τροπικό φρούτο σε σχήμα αγγουριού. Τρώγεται άγουρο σαν λαχανικό και περιέχει ουσίες με αντιδιαβητικές ιδιότητες όπως χαραντίνη, βικίνη, πολυπεπτίδια -p και άλλα βιοενεργά συστατικά. Το φυτό αυτό είναι γνωστό και με άλλα ονόματα όπως "αγριαγγουριά" και "πικροπέπονο".

Κλινικές δοκιμές σε διαβητικούς τύπου 2 έδειξαν ότι ο φρέσκος χυμός του φυτού αυτού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσει την ανοχή στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, υπερβολικά μεγάλες δόσεις του χυμού αυτού μπορούν να προκαλέσουν πόνους στη κοιλιακή χώρα και διάρροια.

Χάπια φτιαγμένα από το φυτό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή, μια και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ασφαλής δοσολογία.
Οι διαβητικοί που παίρνουν υπογλυκαιμικά φάρμακα ή ινσουλίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα προϊόντα του φυτού αυτού με μεγάλη προσοχή, μια και μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να οδηγήσουν σε σοβαρή υπογλυκαιμία.


Τζίνσενγκ

Το ασιατικό τζίνσενγκ χρησιμοποιείται πολύ στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για την θεραπεία του διαβήτη. Σε μια προσεκτική μελέτη, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν 200 μιλιγκράμ ασιατικού τζίνσενγκ για οκτώ εβδομάδες παρουσίαζαν βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μακροχρόνιο έλεγχο της γλυκόζης. Αλλά το τζίνσενγκ μολύνεται συχνά με άλλες ουσίες και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.


Γκουρμάρ

Τα φύλλα του γκουρμάρ -ενός αναρριχητικού φυτού της Ινδίας -χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και 2 . Ένα εκχύλισμα των φύλλων του γκουρμάρ μειώνει τις ανάγκες σε ινσουλίνη ή τις δόσεις των υπογλυκαιμικών φαρμάκων, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη, ενισχύοντας κατά πάσα πιθανότητα τη δράση της ινσουλίνης.

Άλλα ενδιαφέροντα φυτά

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν αναφέρει μείωση της γλυκόζης στο αίμα ή βελτιωμένη ανοχή γλυκόζης από άλλα φυτά, όπως σκόρδο, κρεμμύδια , και άλλα.
Περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να επαληθευτούν τα ευρήματα αυτά και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κλινική σπουδαιότητα στην υπογλυκαιμική δράση των φυτών αυτών.

Μια νέα μελέτη αναφέρει τα αντιδιαβητικά αποτελέσματα του εκχυλίσματος της φλούδας πεύκου. Οι πολυμερικές προκυανιδίνες στη φλούδα του πεύκου ενισχύουν την αναρρόφηση της γλυκόζης από το λεπτό έντερο.
Τόσο οι ρίζες της κολλητσίδας και του αγριοραδικιού
περιέχουν ινσουλίνη , που έχει πολύ ήπια ευεργετική δράση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

(Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες στα περισσότερα από τα φυτικά αυτά προϊόντα, οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις θεραπείες που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα.)

Από το περιοδικό Vibrant Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου