Ορθορεξία: ένας όρος που αναφέρεται σε άτομα με διαταραχή στην λήψη τροφής. Συγκεκριμένα, οι ορθορεκτικοί, έχουν εμμονή με την ποιότητα των τροφίμων. Αφαιρούν τα λιπαρά από τη διατροφή τους, προσλαμβάνουν τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετα και λιπαρά, ενώ στο τέλος τούς δημιουργείται μια μανία εναντίον της λήψης «κακής» τροφής.
Το όρο αυτό που περικλείει τα παραπάνω φαινόμενα, εισηγήθηκε πρώτος το 1997 ο Dr. Steven Bratman.
Αρκετοί ορθορεκτικοί, χάνουν τον έλεγχο, χρησιμοποιώντας στο διαιτολόγιό τους μόνο τροφές που οι ίδιοι θεωρούν αγνές. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με μεγάλο εύρος ηλικιών. Ιδιαίτερα όμως παρατηρείται γύρω στην ηλικία των τριάντα και σε ανθρώπους μέσης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν σημαίνει βέβαια πως ένας ορθορεκτικός είναι και αδύνατος. Πολλοί από την ομάδα αυτή, είναι παχύσαρκα άτομα.
Είναι η νέα τάση των νέων για σωστή και υγιεινή διατροφή…Η τάση αυτή, λανθασμένα δημιουργεί διάφορα σενάρια και προσηλυτίζει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων ατόμων, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα υγείας, που προκαλούνται από ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Οι ορθορεκτικοί λοιπόν, είναι αυτοί που δημιουργούν ένα μύθο γύρω από τη διατροφή και που στο τέλος καταλήγουν «άρρωστα» προσεκτικοί με οποιαδήποτε τροφή που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Δεν καταναλώνουν καμία «ΈΝΟΧΗ» τροφή. Στο τέλος τα άτομα αυτά καταλήγουν να φοβούνται τα τρόφιμα…
Η ορθορεξία, θα έπρεπε να μας ευχαριστεί σαν νέα τάση για τα παιδιά μας, αφού όντως δεν υπάρχει κατανάλωση άχρηστων τροφών. Όμως από την άλλη, είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βλάβες στο νευρικό σύστημα των ατόμων, από την αυξημένη αποχή-αποστροφή…
Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε κάποιον, που ενώ στο παρελθόν συνήθιζε να καταναλώνει και δήλωνε λάτρης των γλυκών, ξαφνικά δεν θέλει ούτε καν να δοκιμάσει ένα παγωτάκι, ή τρέμει στην ιδέα των γενεθλίων του για να μη φάει τούρτα;
Πώς αναγνωρίζεις ότι ένα άτομο γίνεται ορθορεκτικό
Τα άτομα αυτά συνήθως είναι άτομα ευαίσθητα τα οποία παρασύρονται εύκολα από τρίτους…
Γνωρίζουν την διατροφική ετικέτα των περισσοτέρων τροφίμων, ενώ κατέχουν τεράστιες γνώσεις πάνω στα θέματα της διατροφής. Είναι κινητοί θερμιδομετρητές!
Θα μπορούσε να τους ζηλεύει κι ένας καταξιωμένος διατροφολόγος… Εκτός από τα παραπάνω, αναγνωρίζουν κατευθείαν και γνωρίζουν εις βάθος τις βλαβερές τροφές. Ξέρουν όλα τα Ε. Δεν καταναλώνουν ένα τρόφιμο, αν δεν είναι σίγουροι για την προέλευσή του. Ψάχνουν και βγάζουν από τη διατροφή τους τα μεταλλαγμένα. Εξαφανίζουν τις λιπαρές τροφές από το διαιτολόγιο τους. Ενημερώνονται για ό,τι έχει να κάνει με νέες τάσεις διατροφής. Καταναλώνουν οτιδήποτε φυσικό, σε υπερβολή. Αποφεύγουν ακόμα και τα ροφήματα με ζάχαρη, τα ποτά και τα αναψυκτικά. Πιστεύουν πως αν εμείς καταναλώνουμε τα τρόφιμα που συνηθίζουμε, τότε οι περισσότεροι από εμάς θα πεθάνουμε - και τόσες άλλες ακρότητες. Και όλα τα παραπάνω…χωρίς καν να βρίσκονται στο χώρο των τροφίμων!
Ποιες όμως είναι οι τροφές που αποκλείουν πρώτες από το διαιτολόγιό τους οι ορθορεκτικοί;
-ζάχαρη
-αλάτι
-καφεΐνη
-αλκοόλ
-σιτάρι
-ζωικό λίπος
-σόγια
-καλαμπόκι
-γαλακτοκομικά προϊόντα
Από τον αποκλεισμό των παραπάνω τροφών, αντιλαμβανόμαστε πως τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στην υγεία τους στο μέλλον.
της Βασιλικής Παπαδοπούλου Διαιτολόγου Διατροφολόγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου