Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΧΡΙ


ΓΕΝΙΚΑ


Το Κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή. Το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα το 7500 π.χ. Το έτος 2000 σε παγκόσμια κλίμακα καλλιεργούντο 42.000.000 περίπου στρέμματα. Κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ινδία, η Κίνα, η Μογγολία, η Ρωσία, η Δυτική Αφρική και η Βόρεια Κορέα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται με κεχρί 15.000 στρέμματα. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει πάλι έδαφος στην εναλλακτική κουζίνα μια και είναι πλούσιο σε σίδηρο 

kexri-threptiki-axiaΚΕΧΡΙ - Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ

Η θρεπτική τους αξία κυμαίνεται μεταξύ αυτής του σίτου και του ρυζιού. Το κεχρί περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων το περιεχόμενο του σε πρωτεΐνες κυμαίνεται από 6% ως 11% και σε λίπη από 1,5% ως 5%. Το κεχρί έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και δεν περιέχει γλουτένη, γι αυτό δεν μπορεί να παρασκευαστεί από αυτό φουσκωμένο ψωμί. 

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Το κεχρί τρώγεται κυρίως ως χυλός ή όπως το ρύζι. Σιμιγδάλι από κεχρί χρησιμοποιείται στην Αφρική στην παρασκευή του κουσκούς. Το κεχρί κυκλοφορεί στην αγορά σε ποικιλίες κίτρινου, λευκού και μαύρου χρώματος.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

Χρειαζόμαστε για ένα μεγάλο πιάτο 250 γραμ. κεχρί τα οποία αφού τα ξεπλύνουμε αρκετές φορές για να φύγει η σκόνη τα βράζουμε στη διπλή ποσότητα νερού. δηλ. 500 γραμ. Εγώ προσωπικά βάζω 100 γραμ. λιγότερο νερό για να βγει πιο σπυρωτό. Η διαδικασία βρασίματος είναι εξαιρετικά απλή. Αφού πλύνουμε το κεχρί βάζουμε λίγο αλάτι και το νερό στην κατσαρόλα και το βράζουμε σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά. Μετά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι για περίπου 15-20 λεπτά για να απορροφήσει το υπόλοιπο νερό που έχει μείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου