Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011


Ψητά κολοκυθάκια με σάλτσα φέτας

Προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, Chef, Food writer
Υλικά για 4 μερίδες

• 3 μεγάλα κολοκυθάκια
• ½ φλιτζάνι φέτα
• 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κουτ. του γλυκού ξερός βασιλικός
• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία

1. Προετοιμάζετε τα κολοκυθάκια για ψήσιμο.
2. Κόβετε τις άκρες τους και τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.

3.
 Τα αλείφετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα απλώνετε στη σχάρα ή τα στρώνετε με τη σειρά σε αντικολλητικό ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο στους 220ο C για 8 - 10 λεπτά περίπου.
4.
 Όσο ψήνονται τα κολοκυθάκια, ετοιμάζετε τη σάλτσα της φέτας.

5.
 Βάζετε στο μπλέντερ τη φέτα, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, τον βασιλικό και προσθέτετε ¼  του φλιτζανιού νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
6. Αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε το μείγμα.
7. Σερβίρετε τα κολοκυθάκια με την σάλτσα της φέτας
Για περισσότερες συνταγές πατείστε εδώ: http://www.driskas.com

Ανάλυση του διαιτολόγου

Image
Αντωνία –Δήμητρα Β. Καραγιάννη 
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Η άκρως καλοκαιρινή συνταγή, εκτός από την υπέροχη γεύση που έχει, αποτελεί και μια θρεπτική εναλλακτική απόλαυσης του αγαπημένου αυτού λαχανικού, τα κολοκυθάκια, σε συνδυασμό με το αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, τη φέτα.

Τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί ως  συνοδευτικό, αλλά και σαν κυρίως πιάτο, αποδίδοντας ελάχιστες θερμίδες. Περιέχουν μαγνήσιο, ιχνοστοιχείο σημαντικό, απαραίτητο για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, βοηθά να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία μυών και νεύρων, κρατά τον καρδιακό ρυθμό σταθερό, υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η συνταγή, λόγω των συστατικών που περιέχει, αποδίδει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως βιταμίνες Α, C, Β2, B6 και Β12. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική, καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην κυτταρική διαφοροποίηση και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων. Η βιταμίνη C, σαν αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύει τα τοιχώματα των κυττάρων και τα τριχοειδή αγγεία και συμμετέχει στη δημιουργία του κολλαγόνου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που απαντώνται στη συνταγή, την καθιστούν άκρως υγιεινή, καθώς η βιταμίνη Β2 βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό, η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα στη δόμηση ιστών και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ η βιταμίνη Β12 βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους.

Λόγω της ύπαρξης της φέτας, η συνταγή περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, δύο ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για την ομοιόσταση των οστών. Το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη λειτουργία της καρδιάς, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Είναι επίσης απαραίτητο στην πήξη του αίματος και στη λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού. Ο φώσφορος  είναι ένα ιχνοστοιχείο, που υπάρχει σε κάθε κύτταρο και είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τη διατήρηση της ζωής.

Ο βασιλικός και το σκόρδο που περιέχει η συνταγή, είναι γνωστά για την αντιβακτηριδιακή τους  δράση αλλά και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η συνταγή αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, που συμπεριλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα,  προσδίδοντας μια απαλή γεύση σε συνδυασμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Θρεπτική Σύσταση

Μερίδες στη συνταγή: 4
Ποσότητες ανά μερίδα


GDA
Θερμίδες: 185.7
9%
Ολικά λιπαρά: 17 g24%
Κορεσμένα Λιπαρά: 5 g25%
Υδατάνθρακες: 5.5 g2%
Σάκχαρα: 0 g0%
Πρωτεΐνες: 4.5 g10%
Διαιτητικές ίνες: 1.8 g8%
Νάτριο: 0.836 g35%
Αλάτι: 0 g0%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το HorizonΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου