Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σουφλέ τυριών με ψωμί του τοστ



Το φτιάχνω πολλά χρόνια, το είχα δει στον πρωινό καφέ επί Ρούλας να το φτιάχνει η Μιμή Ντενίση. Απλό και αλάνθαστο, σίγουρη επιτυχία, άπειρες θερμίδες...

Υλικά
1 μεγάλο ψωμί για τόστ χωρίς κόρα (αλλιώς θα την αφαιρέσετε με μαχαίρι)
1 βιτάμ (θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερο από το μισό)
900 γρ. τυριά τριμμένα για σουφλέ
20 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες και ελαφρά σωταρισμένες
1 λίτρο γάλα
6-10 αυγά

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα χέρια μας ή φοράμε το γαντάκι μας και αλείφουμε βούτυρο ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ (πάτος και πλαϊνά).
Παίρνουμε 1-1 τις φέτες ψωμί και τις αλείφουμε κι αυτές με βουτυράκι (αν χρησιμοποιήσουμε τα δαχτυλάκια μας είναι πιο εύκολο και γρήγορο από το μαχαίρι, ίσα να πάρει η κάθε φέτα, μην την αλείψετε επισταμένα) και κάνουμε 1 στρώση στο πυρέξ.
Απλώνουμε τα μισά τυράκια μας και από πάνω το μπέικον.
Επαναλαμβάνουμε (1 στρώση ψωμί, τα υπόλοιπα τυριά).
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και προσθέτουμε και το γάλα.
Περιχύνουμε και αφήνουμε 15 με 30 λεπτά (ή και καθόλου).
Ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.


--Όταν βγαίνει από το φούρνο είναι φουσκωτό, μετά πέφτει. Κόβεται πιο εύκολα όταν έχει καθίσει λίγο.
--Συνήθως τα τυριά τα έχουν τα Σ/Μ έτοιμα τριμμένα, αλλιώς πάρτε 3 είδη από 300 γρ. π.χ. γκούντα-ένταμ-γραβιέρα.

Βουτυρώνω το πυρέξ, στρώνω με βουτυρωμένες φέτες ψωμί τοστ και πασπαλίζω με τα μισά τυριά


απλώνω το μπέικον


Κάνω άλλη μια στρώση με ψωμί


Απλώνω τα υπόλοιπα τυριά


Περιχύνω με το μίγμα γάλακτος-αυγών και ψήνω
http://delicieuses.forumotion.net/t209-topic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου