Μετά από έρευνα που διεξήχθη σε 945 γυναίκες, η Beatrice Golomb, MD, PhD, επικεφαλής της έρευνας, ερευνήτρια και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής υψηλής σε trans λιπαρά και χαρακτηριστικών, όπως ευερεθιστότητα και επιθετικότητα.
Δεν ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης που εξέπληξαν την καθηγήτρια, αλλά το πόσο ισχυρή ήταν η σύνδεση. Τα trans λιπαρά (τεχνητές συνθετικές ουσίες που δημιουργούνται από ακόρεστα λίπη), έχουν αποδειχτεί ότι αναστέλλουν την παραγωγή του DHA - ένα από τα σημαντικότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.
Τα trans-λιπαρά, όπως και άλλες ουσίες που τα εμπεριέχουν, ενισχύουν το οξειδωτικό στρες (που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων). “Προϋπήρχε ήδη ο λόγος για να το εξετάσουμε” αναφέρει η Golomb.
Ανησυχείς μήπως το δικό σου σνακ σε κάνει...ιδιότροπη;
“Ο έλεγχος των συστατικών στις συσκευασίες για trans λιπαρά δεν είναι πάντα αρκετός. Τα trans λιπαρά αναγράφονται στις συσκευασίες μόνο όταν η μερίδα υπερβαίνει το μισό γραμμάριο, οπότε μπορούν να ακόμα κρύβονται στα αγαπημένα σου σνακς” τονίζει η διαιτολόγος Sarah-Jane Bedwell. Πρόσεξε οτιδήποτε είναι φτιαγμένο με υδρογονωμένα έλαια, όπως το φυστικοβούτυρο, τα συσκευασμένα μπισκότα , κράκερ, κέικ, ψωμιά, τα μίγματα για τηγανίτες και muffin και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.
Επιπλέον, τα ανθυγιεινά σνακ μπορεί να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο. Όχι μόνο αυξάνουν το στρες και αναπόφευκτα την επιθυμία για περισσότερη κατανάλωση, αλλά έρευνα του Πανεπιστήμιου του Κεντρικού Lancashire, έδειξε ότι η ανία στο γραφείο μπορεί να σε οδηγήσει επίσης στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Αν και μελέτη της Golomb δεν εξέτασε την εθιστική πλευρά των trans-λιπαρών οξέων, εικάζει ότι “τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά τις πτυχές της κυτταρικής ενέργειας μπορεί να παράγουν το αίσθημα λαχτάρας αντί κορεσμού”.
http://www.shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου