Περιγραφή
Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου σε μία σαλάτα. Τι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, κάποτε ; “Οι πιο νόστιμες γεύσεις είναι οι πιο απλές”. Κι’ εμείς το ξεχάσαμε, μάθαμε να λύνουμε γαστρονομικές εξισώσεις με πολλούς αγνώστους. Ε, λοιπόν, όχι, ευκαιρία να μας γνωρίσει ο βασιλικός μία συνταγή όπου δεν υπάρχουν περίεργα καρυκεύματα και εξελιγμένες τεχνικές που να αποβλέπουν στο να “καμουφλάρουν” τις γεύσεις των υλικών. Γι’ αυτό όμως είναι πολύ σημαντικό οι πρώτες ύλες να είναι εξαιρετικής ποιότητας και φρεσκότατες, που να διασφαλίζουν μία γεύση έντονη και καθάρια.Τι χρειαζόμαστε:
- 500 γρ. φρέσκα φασολάκια
- 2 κ.σ. κάπαρη σε αλάτι ή άλμη
- 6-8 φύλλα βασιλικού
- παρθένο ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
Πως το κάνουμε:
- Η ετοιμασία αυτού του πιάτου είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” εδώ.
- Η ανησυχία μας είναι μία και μόνη: τα φασολάκια να είναι καλής ποιότητας και πολύ φρέσκα και τα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό και κομμένο μόλις από το φυτό. Τίποτα άλλο.
- Αφαιρούμε τις –τυχόν– ίνες, τις “κλωστές”, από τα φασολάκια, κόβουμε τις άκρες τους, τα χαράσσουμε λοξά σε ένα-δύο σημεία τους και τα πλένουμε καλά. Τα στραγγίζουμε.
- Έχουμε βάλει νερό σε μία αρκετά ευρύχωρη κατσαρόλα να βράσει.
- Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε τα φασολάκια μας, τα αφήνουμε να μαγειρευθούν για 10 με 15 λεπτά, όσο δηλαδή χρειάζεται να μαλακώσουν αλλά ταυτόχρονα να είναι τραγανά, να “σπάνε” κόβοντάς τα.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Τότε τα αλατίζουμε ελαφριά και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα.
- Ξεπλένουμε καλά την κάπαρη για να απομακρυνθεί το αλάτι ή το υγρό της συντήρησης.
- Πλένουμε και στη συνέχεια στεγνώνουμε τα φύλλα του βασιλικού. Τα ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε κατά μήκος, σε λεπτές λωρίδες.
- Προσθέτουμε και τα δύο αυτά υλικά στα φασολάκια και ανακατεύουμε καλά.
- Δεν μένει παρά να προσθέσουμε το ελαιόλαδο, 3 με 4 κουταλιές από το καλύτερο παρθένο που διαθέτουν τα ντουλάπια μας, δοκιμάζουμε λίγο και το αλάτι, ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
- Εάν καθυστερήσουμε για ένα εικοσάλεπτο, βάζοντας τη σαλατιέρα στο ψυγείο, θα έχουμε μία πολύ δροσερή και γευστική σαλάτα, είτε σαν συνοδεία του φαγητού μας είτε και για κύριο –ελαφρύ– πιάτο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ακόμη και ένα τόσο απλό πιάτο έχει τα “μικρά μυστικά” του: Το κόψιμο σε λεπτές λωρίδες των φύλλων του βασιλικού πρέπει να είναι η τελευταία κίνηση, περιορίζοντας έτσι, κατά το δυνατόν, την απώλεια από το άρωμα του βασιλικού. Βασιλικός πλατύφυλλος (πιστέψτε με, ο άλλος είναι καλός μόνο για παρέα τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα), ολόφρεσκος, φύλλα γερά. Φασολάκια αγορασμένα πρωί-πρωί στη λαϊκή, δεν θα κάνουμε εδώ την οικονομία, να είναι ολόφρεσκα. Και το λάδι, αααα το λάδι ….. ό,τι καλύτερο έχει το ντουλάπι σας (αλλά το είπαμε αυτό, πιο πάνω).
Καλή όρεξη.Διαβάστε περισότερο: Φασολάκια με κάπαρη και βασιλικό http://www.sintagespareas.gr/sintages/fasolakia-me-kapari-kai-basiliko.html#ixzz240j20pov

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου