Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κοτόπουλο με κρεμμύδι και σουμάκι σε πίτα



Ανακαλύψτε το παλαιστινιακό mussakhan: Από συνταγή της Anissa Helou, όπως την μαγείρεψε η Αγλαΐα Κρεμέζη.
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

 500 γρ. στήθος κοτόπουλο, δίχως κόκαλο και πέτσα

 Το χυμό από 1/2 λεμόνι

 1/2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για να αλείψετε

 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

 Αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, όσο θέλετε

 4 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

 1 κουτ. σούπας σουμάκι, και λίγο ακόμα για το τέλος

 1/4 φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά

 2 πίτες αραβικές

 Φύλλα μαρούλι ή τρυφερά κλωνάρια μαϊντανό (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόψτε το κρέας του κοτόπουλου σε μακριές λεπτές λουρίδες και μαρινάρετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο λεμόνι, με το μισό από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Μεταφέρετε τα κομμάτια του κρέατος σε ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι ή σε πλάκα-γκριλιέρα. Σκεπάστε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και σοτάρετε για 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα πάνω-κάτω έπειτα από 20 λεπτά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και σοτάρετε ζωηρά, μέχρι το νερό να εξατμιστεί και το κρέας να μείνει στεγνό.

Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο τηγανίστε το κρεμμύδι, ανακατώνοντας συχνά και προσέχοντας να μη ροδίσει. Προσθέστε λίγο νερό, αν χρειάζεται, για να μαλακώσει το κρεμμύδι αλλά να μην καεί. Προσθέστε το σουμάκι, το κουκουνάρι και αλάτι όσο θέλετε.

Κόψτε την πίτα σε ορθογώνια κομμάτια, αρκετά μεγάλα για να τυλίγονται. Αλείψτε με λίγο από το μείγμα κρεμμύδι - σουμάκι - κουκουνάρι, μοιράστε σε 4 ή περισσότερες πίτες το κρέας, πασπαλίστε με επί πλέον σουμάκι, βάλτε αν θέλετε και φύλλα μαρούλι ή μαϊντανό και τυλίξτε τις σαν πούρα για να σερβίρετε.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορείτε και να απλώσετε σε πιάτα την πίτα, να βάλετε πάνω κρεμμύδι και μετά κομμάτια κοτόπουλο και να σερβίρετε χωρίς να τυλίξετε σε ρολά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου