Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Υπέροχα σουτζουκάκια χωρίς τηγάνισμα!



Είχα πάρα πολύ καιρό να φάω σουτζουκάκια,
είναι ένα "μπελαλίδικο" φαγητό που δεν το φτιάχνουμε συχνά.
Άσε που είναι και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το στομάχι,
τηγάνισμα , λιπαρά, μπαχαρικά , σάλτσες...
Ναι , θα μου πείτε αλλά και τόσο νόστιμα...
Συμφωνώ και επαυξάνω!
Ας τα φτιάξουμε λοιπόν !
Το ίδιο γευστικά αλλά πιο ελαφριά,
μια δοκιμή θα σας πείσει!

Υλικά:

1 κιλό κιμά από άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
1,5 - 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο ( κατά προτίμηση)
αλάτι και πιπέρι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό.

Για την σάλτσα:

4 ντομάτες ώριμες τριμμένες 
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
 αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
 χυμό από 1/2 λεμόνι 
στην άκρη του κουταλιού του γλυκού στέβια κρυσταλλική 95%
λίγο ελαιόλαδο

 Σε ένα μεγάλο μπολ,
 βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια 
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Μόλις έχουν ανακατευτεί όλα καλά ,
αρχίζουμε να τα πλάθουμε,
στην αρχή στρογγυλά και μετά τα κάνουμε μακρόστενα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα
 και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Όταν δούμε πως έχουν ροδίσει ,
τα βγάζουμε και τα γυρίζουμε και απ' την άλλη πλευρά.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει και την σάλτσα μας.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά,
 εκτός απ' το αλάτι , ελαιόλαδο , την στέβια και τον χυμό λεμονιού.
Βράζουμε με ανοιχτό καπάκι σε μέτρια φωτιά ,
μέχρι να εξατμιστούν τα πιο πολλά υγρά.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη,
 προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Εν το μεταξύ, έχουμε βάλει τα  σουτζουκάκια σ' ένα πυρέξ ,
ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα 
και τα βάζουμε στον φούρνο για να πάρουν όλα μαζί μια βράση.
Τα σερβίρουμε μαζί με ρύζι,
προσωπικά προτιμώ το μπασμάτι ,
νομίζω πως ταιριάζουν πολύ!
Καλή μας όρεξη παιδιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου