
φωτό: Γιώργος Δρακόπουλος
υλικά
μια πίτσα 6 ατόμων
Για τη ζύμη:
Τα υλικά για όποια από τις δύο ζύμες για γλυκιά πίτσα προτιμάτε (ζύμη για “γλυκιές πίτσες” ή ζύμη για σκεπαστές “γλυκές πίτσες”)
Για τη γέμιση:
600 γραμμ. ξηρό κόκκινο κρασί
3 μεγάλα αχλάδια, ολόκληρα, χωρίς φλούδα
2 ξυλάκια κανέλλα
Για τη ζύμη:
Τα υλικά για όποια από τις δύο ζύμες για γλυκιά πίτσα προτιμάτε (ζύμη για “γλυκιές πίτσες” ή ζύμη για σκεπαστές “γλυκές πίτσες”)
Για τη γέμιση:
600 γραμμ. ξηρό κόκκινο κρασί
3 μεγάλα αχλάδια, ολόκληρα, χωρίς φλούδα
2 ξυλάκια κανέλλα
εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Ανοίγουμε, σε μια λαδόκολλα, τη ζύμη σε στρογγυλό λεπτό φύλλο διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τα αχλάδια και την κανέλλα. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα σταδιακά, για περίπου 1 ώρα, έως ότου πάρουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα γύρω γύρω. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε τις φέτες επάνω στη ζύμη αφήνοντας γύρω γύρω κενό 2 εκ. Διπλώνουμε την άδεια ζύμη προς τα μέσα. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά. Προαιρετικά, σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
Tip
• Στο κρασί που βράσαμε τα αχλάδια μπορούμε να προσθέσουμε 100 γραμμ. ζάχαρη και να συνεχίσουμε το βράσιμο ώσπου να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Μπορούμε με αυτό να συνοδεύσουμε την πίτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε ως σος παγωτού.
Tip
• Στο κρασί που βράσαμε τα αχλάδια μπορούμε να προσθέσουμε 100 γραμμ. ζάχαρη και να συνεχίσουμε το βράσιμο ώσπου να γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι. Μπορούμε με αυτό να συνοδεύσουμε την πίτσα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε ως σος παγωτού.
Του Φώτη Χρυσανθίδη, από το ΒΗΜΑgourmet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου