Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μπορεί το Φαγητό έξω να βγει πιο Οικονομικό;



Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα στο σπίτι κοστίζει πολύ και έχουν δίκιο. Τα ποιοτικά υλικά κοστίζουν αρκετά χρήματα. Αν δεν ψωνίζεις ακολουθώντας της αρχές της Μαγειρικής Οικονομίας και αν κάνεις σπατάλες στην κουζίνα είναι πολύ πιθανό να ξοδέψεις πολύ περισσότερα χρήματα από ότι αν έτρωγες έξω.
Το μαγείρεμα όμως στο σπίτι έχει χωρίς αμφιβολία πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Καταρχάς έχεις τον έλεγχο των υλικών και μπορείς να φας πιο υγιεινά. Μπορείς να προσαρμόσεις τις συνταγές σύμφωνα με τις διατροφικές σου ιδιαιτερότητες, να ελέγχεις τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών και να αποφύγεις κάποια πράγματα όπως το πολύ αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία. Εκτός αυτού η μαγειρική στο σπίτι είναι για πολλούς μία ευχάριστη και δημιουργική ενασχόληση που ομορφαίνει τη ζωή τους.
Το φαγητό έξω όμως έχει και αυτό τα καλά του. Εξοικονομείς χρόνο από ψώνια και μαγείρεμα, τρως πράγματα που ίσως να μη μπορείς να μαγειρέψεις, αποφεύγεις το πλύσιμο πιάτων και τρως την ώρα που το επιθυμείς. Μία καλή ιδέα οικονομίας αν δεν σκοπεύεις να ασχοληθείς με τη μαγειρική, είναι να βρεις ένα εστιατόριο κοντά στο σπίτι σου που προσφέρει καλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία πιάτων σε λογικές τιμές, και να κάνεις μία ειδική συμφωνία για να τρως εκεί σε καθημερινή βάση. Μπορείς ακόμα και να παίρνεις το φαγητό σε πακέτο και να φτιάχνεις μία σαλάτα στο σπίτι.
Το αν συμφέρει οικονομικά να τρως έξω είναι κάτι που εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που θα πρέπει εσύ να υπολογίσεις. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να λάβεις υπόψη τους παρακάτω παράγοντες.
Κόστος πρώτων υλών
Τα καλά εστιατόρια που είναι οργανωμένα έχουν το περιθώριο να προσφέρουν φαγητό καλής ποιότητας σε προσιτές τιμές και να τους βγαίνει φθηνά κάτι που μαγειρεύουν. Αυτό το πετυχαίνουν επειδή δεν κάνουν σπατάλες, έχουν καλές τιμές από τους προμηθευτές, μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες και απασχολούν έμπειρο και αποδοτικό προσωπικό. Το εστιατόριο έχει και πολλά άλλα κόστη αλλά αν ο επιχειρηματίας κάνει καλή διαχείριση είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει φαγητό σε πολύ καλή τιμή. Σε γενικές γραμμές το κόστος του φαγητού για ένα εστιατόριο είναι το 30-40% της τιμής που πληρώνεις για να φας εκεί. Τα ποτά και κάποια φαγητά κοστίζουν ακόμα λιγότερο για το εστιατόριο ενώ σε αλυσίδες fast food το ποσοστό μπορεί και να φτάσει το 10%. Με άλλα λόγια, για κάθε ευρώ που δίνεις σε ένα fast food, οι πρώτες ύλες που τρως κοστίζουν μόνο 10 λεπτά. Το καθαρό όμως κέρδος για ένα εστιατόριο είναι κατά μέσο όρο 4-5%. Αν έχει 10% θεωρείται εμπορική επιτυχία. Στο σπίτι δεν μπορείς να αγοράσεις πρώτες ύλες σε τιμές χονδρικής αλλά κατά μέσο όρο μπορείς να αγοράσεις το ίσιο που θα φας έξω περίπου στη μισή τιμή.
Ποιότητα
Η ποιότητα είναι ένα σημαντικό θέμα. Στο σπίτι μπορείς να ελέγχεις απόλυτα την ποιότητα, αλλά τα ποιοτικά τρόφιμα είναι ακριβά. Στο εστιατόριο είσαι στο έλεος του επιχειρηματία που πολλές φορές παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το κέρδος και όχι την μακροπρόθεσμη υγεία του πελάτη. Σε μία ταβέρνα μπορεί να φας τηγανητά σε ακατάλληλο λάδι. Η αλήθεια όμως είναι πως τα εστιατόρια ελέγχονται για θέματα υγιεινής, κάτι που δε συμβαίνει στο σπίτι σου. Στο σπίτι είσαι εσύ απόλυτα υπεύθυνος, το εστιατόριο, αν η αρμόδια υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της, οι πρώτες ύλες και οι συνθήκες παραγωγής ελέγχονται. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τρως πρώτες ύλες άριστης ποιότητας. Σε αυτό το σημείο σημασία έχει το «όνομα» του εστιατορίου, η εμπιστοσύνη που προσωπικά δείχνεις στον ιδιοκτήτη και η προηγούμενη εμπειρία σου. Μεγάλη σημασία έχει να μπορείς να καταλάβεις και να αξιολογήσεις με ακρίβεια την ποιότητα ενός γεύματος που τρως έξω, ώστε να μπορείς να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές.
Μερίδες
Οι μερίδες είναι συνήθως πολύ μεγάλες στα εστιατόρια και για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί η ιδέα ότι τα εστιατόρια «παχαίνουν». Οι εστιάτορες όμως δε φταίνε για αυτό. Αν προσφέρουν μικρότερες μερίδες ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και πάει αλλού. Το να προσφέρουν μεγαλύτερη μερίδα τους κοστίζει πολύ λιγότερο από το κόστος που έχουν αν χάσουν πελατεία εξαιτίας μικρών μερίδων. Συνεπώς εμείς σαν πελάτες πρέπει να εκμεταλλευτούμε έξυπνα το γεγονός ότι οι μερίδες είναι μεγαλύτερες του κανονικού. Αυτό δε σημαίνει να φάμε του σκασμού. Μπορούμε είτε να παίρνουμε μαζί μας για το σπίτι ότι περισσεύει ή να το μοιραστούμε και έτσι να παραγγέλνουμε συνολικά λιγότερα πιάτα.
Το κόστος του χρόνου.
Η μαγειρική στο σπίτι θέλει χρόνο. Υπάρχουν πολλές εύκολες και γρήγορες συνταγές αλλά, ας μη γελιόμαστε, σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία φαγητού είναι μία χρονοβόρα δραστηριότητα. Απαιτείται χρόνος και για να ψωνίσεις και για να μαγειρέψεις. Η σημαντική ερώτηση που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι πόσο κοστολογείς το χρόνο σου και κατά πόσο απολαμβάνεις τη διαδικασία της μαγειρικής. Αν για σένα η μαγειρική είναι μία ευχάριστη διαδικασία που έχει τη μορφή χόμπι, τότε όσο πολύτιμος και αν είναι ο χρόνος σου δεν έχει σημασία. Το κάνεις όχι γιατί χρειάζεσαι φαγητό να φας, αλλά γιατί απολαμβάνεις τη διαδικασία. Το ότι στο τέλος έχεις και ένα φαγώσιμο αποτέλεσμα είναι επιπλέον όφελος αλλά αυτό που έχει πραγματική αξία για σένα είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αν από την άλλη δε σου αρέσει να μαγειρεύεις, τότε πρέπει να υπολογίσεις πόσο κοστίζει για σένα η ώρα που αφιερώνεις σε αυτή τη διαδικασία και να συμπεράνεις τι σε συμφέρει περισσότερο. Τι κοστίζει για σένα περισσότερο: Το έτοιμο φαγητό ή ο προσωπικός σου χρόνος;
Μία καλή συμβουλή είναι η εξής: Αν απολαμβάνεις τη διαδικασία της μαγειρικής τότε μπες στην κουζίνα και μαγείρεψε εσύ. Ακολούθησε τις αρχές της Μαγειρικής Οικονομίας και είναι σίγουρο πως θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα απολαμβάνοντας υπέροχα και υγιεινά φαγητά. Αν από την άλλη δε θες να ακούς για μαγειρική ή ο χρόνος σου είναι απλά πάρα πολύτιμος και περιορισμένος, τότε βρες τον πιο αποδοτικό τρόπο για να τρως έξω νόστιμα και υγιεινά. Το βιβλίο Μαγειρική Οικονομία θα σε βοηθήσει και σε αυτήν την περίπτωση επειδή περιέχει πολλές συμβουλές για υγιεινό και οικονομικό φαγητό εκτός σπιτιού.
Αν θέλεις και άλλες έξυπνες λύσεις και συνταγές για νόστιμο και οικονομικό φαγητό, Γράψου στο Newsletter της Μαγειρικής Οικονομίας! Με το που γραφτείς θα λάβεις δωρεάν ένα 30-σέλιδο εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας με συνταγές και συμβουλές από το ομώνυμο βιβλίο.

http://www.cookingeconomy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου