Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Πιπέρι καγιέν



Το πιπέρι καγιέν αποκαλείται «Ο βασιλιάς των βοτάνων», καθώς έχει βραβευτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η λαϊκή παράδοση από όλο τον κόσμο έχει μετρήσει καταπληκτικά αποτελέσματα με τον απλό τρόπο που αντιμετωπίζει περίπλοκα προβλήματα υγείας.
Ο φημισμένος θεραπευτής βοτάνων Δρ. Shulze δήλωσε: "Αν μάθετε να χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη ζωή σας, να μάθετε το πιπέρι καγιέν. Είναι το πιο ισχυρό από οποιαδήποτε άλλο."
 .


Το πιπέρι καγιέν κόβει την πείνα και καίει τις θερμίδες


Η προσθήκη μικρής ποσότητας από πιπέρι καγιέν (περίπου μισό κουταλάκι) στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει όσους προσέχουν το βάρος τους και να τρώνε λιγότερο, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, της Indiana.
 Ο Richard Mattes, διακεκριμένος καθηγητής Τροφίμων και Διατροφής στο Κολέγιο Καταναλωτικής και Οικογενειακής Επιστήμης του πανεπιστημίου Purdue και η διδακτορικός φοιτήτρια Mary-Jon Ludy μετά από μελέτες βρήκαν μια ουσία στις καυτερές πιπεριές τσίλι την καψαϊκαίνη η οποία δίνει την καυτερή γεύση στις πιπεριές και μπορεί να μειώσει την πείνα και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων.
 «Ανακαλύψαμε πως η κατανάλωση κόκκινου, καυτερού πιπεριού καγιέν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τις μεταγευματικές καύσεις, ιδίως σε όσους δεν συνηθίζουν να το τρώνε. Η εμπειρία της γεύσης όταν τρώμε οτιδήποτε καυτερό, είτε είναι κόκκινο πιπέρι καγιέν είτε καυτερή πιπεριά ή τσίλι, αυξάνει στο μέγιστο τις πεπτικές επιδράσεις του. Και αυτό, διότι όταν νιώθουμε το κάψιμο που προκαλεί, αυξάνεται η σωματική θερμοκρασία, η ενεργειακή κατανάλωση και ο έλεγχος της πείνας. Οι διατροφικές αλλαγές δεν απαιτούν πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν και η προσθήκη λίγου καυτερού πιπεριού στο φαγητό μπορεί να ασκήσει μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη, ιδίως όταν συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Richard Mattes.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physiology & Behaviour», αξιολόγησε τις επιδράσεις στον οργανισμό από μισό κουταλάκι πιπέρι καγιέν. Στην έρευνα που διεξήχθη το πιπέρι καγιέν το πρόσθεσαν στην καθημερινή τους διατροφή 25 εθελοντες μη υπέρβαρα άτομα. Οι 13 από αυτούς τους άρεσαν τα πικάντικα φαγητά ενώ οι 12 όχι. Όσοι λάτρευαν τα καυτερά φαγητά έτρωγαν καθημερινά 1,8 γραμμάρια πιπέρι καγιέν ενώ οι υπόλοιποι 0,3 γραμμάρια. Η έρευνα διήρκησε 6 εβδομάδες. Σε όλους τους εθελοντές η προσθήκη του πιπεριού είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και καύση περισσότερων θερμίδων. Ειδικά σε όσους δεν συνήθιζαν να τρώνε καυτερά φαγητά, το πιπέρι προκάλεσε μείωση της πείνας. Όταν, όμως, το συνήθισαν, οι επιδράσεις του στην όρεξή τους αμβλύνθηκαν.
Οπότε καλό είναι να προσθέσουμε το πιπέρι καγιέν στη διατροφή μας αλλά κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην το συνηθίσουμε και να σοκάρουμε “καυτά” τον οργανισμό μας.

 http://www.enter2life.gr/wp/897-to-piperi-kagien-kovei-tin-peina-kai-kaiei-tis-thermides.html


Δέκα λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε

1. Δυναμώνει την καρδιά, μπορεί μέχρι και να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή σε εξέλιξη!
2. Αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. 
3. Βοηθάει στην πέψη ενώ αλλά και στα στομαχικά έλκη!
4. Διεγείρει το συκώτι και βοηθάει στην επούλωση της χοληδόχου κύστις. 
5. Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και μειώνει τους όγκους.
6. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην αρθρίτιδα.
7. Μικραίνει τις αιμορροϊδες. 
8. Η τοπική εφαρμογή σε μια ανοιχτή πληγή σταματάει την αιμορραγία (προφανώς όμως θα καίει σαν κόλαση..). 
9. Γαλακτωματοποιεί (? - emulsifies στο πρωτότυπο) τα τριγλυκερίδια. 
10. Αντιμυκητιακό, προάγει την μείωση των περιττωμάτων (αυτό δεν το 'πιασα, στο πρωτότυπο λέει "promotes waste elimination").

Καλό θα είναι να βρείτε οργανική σκόνη καγιέν. Οι σκόνες καγιέν βαθμολογούνται ανάλογα με το δυναμικό θερμοκρασίας τους με τις μονάδες θερμοκρασίας Skofield (Skofield Heat Units - SHUs), συνήθως στα 40.000, 60.000 και 80.000 SHUs. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να παίρνετε σκόνη καγιέν αρχίστε με σκόνη στα 40.000 SHUs (για ικανοποιητικά αποτελέσματα λιγότερα SHUs δεν συνιστώνται). 

Το επίπεδο των SHUs καθορίζει το επίπεδο της καψαϊκίνης που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του καγιέν. Υπάρχουν επίσης και καψούλες καψαϊκίνης αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η σκόνη καγιέν. Το κάψιμο από το διάλυμα της σκόνης σε κάποιο υγρό εκτινάσσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω των νευρικών απολήξεων του στόματος και του λαιμού. Οι περισσότεροι προτιμούν να αναμιγνύουν μια κουταλιά του γλυκού καγιέν σε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε με με 1/4 ή μισό κουταλάκι του γλυκού για να το συνηθίσετε και σταδιακά να αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να παίρνετε 1 κ.γ. 2 με 3 φορές τη μέρα. 

Ο συγγραφέας του άρθρου (του αγγλικού πρωτότυπου) - ο οποίος δεν είναι και φαν των καυτερών - προτείνει το εξής: αναμίξτε μια κουταλιά του γλυκού σκόνη καγιέν με λίγο νερό σε ένα μικρό βαζάκι για να μπορέσετε να το ανακινήσετε και να ανακατευτεί καλά και πιείτε το μονορούφι κρατώντας το μόνο για λίγο στο στόμα σας. Αμέσως μετά πιείτε ένα ποτήρι κρύο ρόφημα, κατά προτίμηση κάποιο ρόφημα που κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως τσάι Ιβίσκο ή Τζαμάικας, ή τσάϊ Hawthorne. Το κρύο ρόφημα βοηθάει να φύγει η πολύ κάψα και τα παραπάνω συγκεκριμένα ροφήματα βοηθάνε ακόμα επιπλέον και την καρδιά. 

Το πιπέρι καγιέν περιέχει πολλά ωφέλιμα φυτοχημικά συστατικά (όπως βιταμίνες C και Ε), και μέταλλα όπως μαγνήσιο.


http://greentidbits.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html


Το πιπέρι καγιέν βοηθάει ακόμη στα παρακάτω:

  • Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στην διατροφή βοηθάει στο ν' αποφεύγονται οι πόνοι στο στομάχι, τα αέρια και οι κράμπες. Η αγιουρβεδική και κινέζικη ιατρική συνιστά το καγιέν για τη σωστή πέψη καθώς διεγείρει τη ροή των στομαχικών εκκρίσεων και του σάλιου.
  • Το πιπέρι καγιέν βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των άλλων βοτάνων.
  • Η τοπική εφαρμογή του πιπεριού καγιέν προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή που εφαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο «ξεγελάμε» τα νεύρα από τους πόνους στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας.
  • Το καγιέν προστεθέμενο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες και να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο.
  • Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν διεγείρει τις εκκρίσεις, οι οποίες βοηθούν στο να καθαρίσει η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες μέσω του καθαρισμού των ιγμόρειων και της εφίδρωσης. Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στο τσάι είναι καλό για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Επίσης λόγω της καψαΐνης αποτρέπει τα έλκη.
  • Όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι άρρωστο, η ροή του αίματος στην περιοχή αυτή επηρεάζεται συνήθως. Το καγιέν βοηθά στη κατάργηση αυτού του μπλοκαρίσματος και διεγείρει τη ροή του αίματος, έτσι ώστε οι βιταμίνες να παραδίδονται σωστά σε όλες τις περιοχές του σώματος και να απομακρύνονται οι άχρηστες ουσίες.
  • Εκτός από την ικανότητα του να σταματάει τις καρδιακές προσβολές, το καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Το καγιέν βοηθά επίσης στη διάλυση του ινώδους που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
  • H όσφρηση του καγιέν βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων. Η τοπική εφαρμογή της καψαϊκίνης βοηθά επίσης στην ανακούφιση τους.
  • Το πιπέρι καγιέν είναι μια πηγή της βήτα-καροτίνης η οποία είναι χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Η βιταμίνη Α ή βήτα-καροτίνη στο πιπέρι καγιέν, παρέχει προστασία κατά της εισβολής των παθογόνων παραγόντων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των υγιών βλεννογόνων στις ρινικές κοιλότητες, στους πνεύμονες και στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας έτσι ανοσία σε λοιμώξεις.
  • Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, το πιπέρι καγιέν βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς υποβοηθάει στη σωστή πέψη. Επίσης, μειώνει την υπερβολική όρεξη εξαιτίας της κακής απορρόφησης.
  • Η βήτα-καροτίνη που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν λειτουργεί ως ένα καλό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει ή επισκευάζει τις βλάβες που προκλήθηκαν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Το καγιέν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των διαβητικών επιπλοκών όπως η βλάβη των νεύρων και οι καρδιακές παθήσεις. Δίνει προσωρινή ανακούφιση στο πόνο από ψωρίαση, έρπη ζωστήρα, νευραλγία και πονόδοντο.


http://www.dromostherapeia.gr/votanotherapeia-fitotherapeia/piperi-kagien-ena-thaimatourgo-votan.html

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι, το πιπέρι καγιέν είναι από τα πιο ισχυρά συστατικά για την διατροφή. Υπάρχει και σε κάψουλες. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως αναφέρατε στο άρθρο σας, είναι μια υπερ-τροφή με μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες, αφού βοηθάει σημαντικά για την αντιμετώπιση των πόνων και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας! Θα πρέπει να προσέχετε όμως, γιατί μπορεί να προκαλέσει καούρα ή και ερεθισμό στο στομάχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή