Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η γιόγκα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους της πλάτης


Η γιόγκα είναι δυνατόν να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση. Με μία σειρά τεχνικών αναπνοής, σωματικών στάσεων και διαλογισμού, συμβάλει στην πειθαρχία και στην επίγνωση του ανθρώπου στο σώμα και στο πνεύμα του. Οι πόνοι στο
κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να επιμένουν για μήνες ή χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων θα παρουσιάσει σε κάποια φάση της ζωής του πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.
Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται χρόνιοι πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα οφείλονται συνήθως σε ατονία των μυϊκών ομάδων που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη, σε χρόνια λανθασμένη στάση του σώματος, σε περισσότερο βάρος από το κανονικό και σε λανθασμένες συνήθειες διατροφής. Μπορούν όμως να οφείλονται και σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τραυματισμοί από λανθασμένη ανύψωση, μετακίνηση αντικειμένων ή λανθασμένο τρόπο άσκησης. Το πρόβλημα μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.
Οι στόχοι της θεραπείας είναι βραχυπρόθεσμα η ανακούφιση του ασθενούς και μακροπρόθεσμα η κατανόηση των αιτιών της ασθένειας και η εξάλειψή τους.
Τα θεραπευτικά όπλα είναι φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), σωματική άσκηση (ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιάς), φυσιοθεραπεία (μασάζ, χειροπρακτική), εναλλακτικές θεραπείες, γιόγκα.
Σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εργασία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (Group Health Cooperative's Center for Health Studies), δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε 101 ασθενείς. Οι ηλικίες των ασθενών αυτών ήταν από 20 έως 64 ετών. Για να συμμετάσχουν έπρεπε να είχαν πόνο της κάτω πλάτης που δεν είχε σχέση με καρκίνο, κατάγματα, εγκυμοσύνη ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από τις 3 ακόλουθες ομάδες θεραπείας:
  • Γιόγκα: Μαθήματα γιόγκα 75 λεπτών για εκμάθηση της τεχνικής και εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες
  • Αεροβική γυμναστική: Μαθήματα Αεροβικής γυμναστικής 75 λεπτών για ενδυνάμωση μυών και τεντώματα και εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες
  •  Βιβλία: Η τρίτη ομάδα ασθενών έλαβε μόνο βιβλία επιμόρφωσης για αυτοβοήθεια των ασθενών που πάσχουν απο πόνους στην πλάτη.
Μετά την παρέλευση των 12 εβδομάδων οι ασθενείς στην ομάδα της γιόγκα, είχαν λιγότερες ανάγκες σε φάρμακα κατά του πόνου και μπορούσαν καλύτερα από τους υπόλοιπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες οι οποίες απαιτούσαν συμμετοχή της πλάτης τους.
Μετά από 26 εβδομάδες, οι ασθενείς που έκαναν γιόγκα, είχαν καλύτερη λειτουργικότητα σε σχέση με την πλάτη τους και υπέφεραν λιγότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων θεραπείας.
Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη γιόγκα για την αντιμετώπιση πόνων στην πλάτη τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Ο γιατρός θα διαπιστώσει εάν οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται σε μια άλλη σοβαρή πάθηση. Όπως για παράδειγμα εάν υπάρχουν μουδιάσματα, αδυναμίες στα πόδια, πυρετός, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ιστορικό καρκίνου, πόνοι στα οστά ή στην πλάτη, ιστορικό τραυματισμού, τότε είναι απαραίτητο να διερευνηθεί λεπτομερώς η κατάσταση του ασθενούς. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα δάσκαλο γιόγκα που να έχει εμπειρία σε ασθενείς με αυτό το πρόβλημα.
Συμπερασματικά οι χρόνιοι πόνοι της κάτω πλάτης, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και η γιόγκα φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου