Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τα κολοκυθάκια αλλιώς



Τα κολοκυθάκια είναι το εύκολο καλοκαιρινό φαγητό. Στην εποχή τους τώρα, είναι κρουστά και νόστιμα και έχουν ανθούς κατάλληλους για γέμισμα ή για τηγάνισμα. Για μια διαιτητική σαλάτα -νόστιμη πάντως- διαλέξτε μικρά κολοκυθάκια και προτιμήστε να τα ψήσετε στον ατμό αντί να τα βράσετε, γίνονται υπέροχα. Ενα λαδολέμονο χτυπημένο με ένα φρέσκο μυρωδικό όπως η ρίγανη θα τα απογειώσει. Για ένα "πραγματικό" φαγητό φτιάξτε παπουτσάκια με κολοκυθάκια: η κλασική συνταγή γίνεται πιο ανάλαφρη και απορροφά λιγότερο λάδι. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε ριζότο με κολοκυθάκια. Θα προσθέσετε λίγο σκόρδο κι ένα μυρωδικό που τους πηγαίνει, όπως η μαντζουράνα ή ο δυόσμος και πριν το σερβίρισμα θα ψιλοκόψετε επάνω το κίτρινο λουλούδι τους: ένα εξαιρετικό πιάτο για καλοκαιρινά βράδια  με φίλους. Για ουζοκαταστάσεις, τα τηγανιτά κολοκυθάκια είναι απαραίτητος μεζές. Δοκιμάστε να τα κάνετε τσιπς (γίνονται πιο νόστιμα από πατάτες) ή να τα κόψετε με το ειδικό εργαλείο σε σπιρτάκια. Αν τα κολοκυθάκια σας είναι πολύ φρέσκα και τρυφερά, δοκιμάστε τα ωμά, σε σαλάτα. Θα τα κόψετε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν κορδέλες και θα τα μαρινάρετε μέχρι 1 ώρα με λαδολέμονο και μυρωδικά. Θα τα σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με φλούδες παρμεζάνας. Τρίψτε τα μέσα σε ομελέτα, ψήστε τα στο γκριλ αλειμμένα  με σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο, γεμίστε τα με ρύζι και μυρωδικά στην κατσαρόλα και περιχύστε τα με ένα σαφρανάτο αβγολέμονο. Το κολοκυθάκι είναι από τα πιο απλά υλικά, γίνεται με χίλιους τρόπους και αντιπροσωπεύει τη νόστιμη και λιτή μεσογειακή κουζίνα.΄

http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=5007&sec=Umamifood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου