Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Πάπρικα Καπνιστή



Η πάπρικα δεν προέρχεται από ένα φυτό αλλά από συνδυασμό πιπεριών – πράσινες, κόκκινες, γλυκές και καυτερές. Έτσι, η πάπρικα μπορεί να έχει γλυκιά και ήπια γεύση ή εναλλακτικά, αν έχει παρασκευαστεί από καυτερές πιπεριές, μπορεί να είναι καυτερή και πικάντικη. Η πάπρικα χρησιμοποιείται στο φαγητό για να δώσει γεύση αλλά και χρώμα, ιδίως στο ρύζι, και για τον ίδιο λόγο συχνά πασπαλίζεται από πάνω. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσικό χρωστικό σε φαγητά που έχουν βαθύ κόκκινο ή καφετί χρώμα. Πάπρικα χρησιμοποιούν αρκετά στην κουζίνα τους οι Ούγγροι, όπου τα σπιτικά και τα εστιατόρια έχουν τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά είδη. Οι Ισπανοί, επίσης λάτρεις του μπαχαρικού, προτιμούν τη γλυκιά, ενώ σε πιο ανατολικές χώρες, όπως η Τουρκία, η προτίμηση είναι για την καυτερή ή την πικάντικη. Η πάπρικα χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή λουκάνικων.




Η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνη C;
Οι πιπεριές, ή Capsicum annum, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι βιταμίνες A, Ε, και Κ. Η τακτική χρήση της πάπρικας σε φαγητά τα εμπλουτίζει με αυτά τα στοιχεία. 
Πάει με 
Πατάτες, κουνουπίδι, κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί, ψάρι
Η πάπρικα έχει πηκτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως φυσικός γαλακτωματοποιητής σε έτοιμες σάλτσες, ακόμα και στο απλό λαδόξιδο.

Για μια γρήγορη, νόστιμη και ελαφρώς κρεμώδη ζεστή σάλτσα για βραστά λαχανικά, τσιγαρίστε 2 σκελίδες σκόρδο και 1 τριμμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο με 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα, ένα φύλλο δάφνης και σβήστε με λίγο κρασί ή ξίδι.

http://www.bachari.gr/products/view/paprika-kapnisth


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου