Περιγραφή
Αυτό το κέικ με το έντονο άρωμα πορτοκαλιού και την μαστιχωτή υφή του ταχινιού ετοιμάζεται αποκλειστικά με νηστίσιμα και υγιεινά υλικά.
Τι χρειαζόμαστε:
- 300 γρ. ταχίνι
- 400 γρ. ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη (για πιο υγιεινό αποτέλεσμα)
- 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (συνήθως προσθέτω κι από 1-2 μανταρίνια)
- 400 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι (κατά προτίμηση ολικής)
- 30 γρ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- ελάχιστο ελαιόλαδο (για το άλειμμα της φόρμας)
- 2 κ.σ. σουσάμι (για την φόρμα)
- 300 γρ. ταχίνι
- 400 γρ. ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη (για πιο υγιεινό αποτέλεσμα)
- 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (συνήθως προσθέτω κι από 1-2 μανταρίνια)
- 400 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι (κατά προτίμηση ολικής)
- 30 γρ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- ελάχιστο ελαιόλαδο (για το άλειμμα της φόρμας)
- 2 κ.σ. σουσάμι (για την φόρμα)
Πώς το κάνουμε:
- Λαδώνω ελαφρά την φόρμα (διαμέτρου 22-23 εκ.) με ένα πινέλο και πασπαλίζω το σουσάμι να καλύψει την επιφάνεια. Αφήνω την φόρμα στην άκρη.
- Χτυπάω το ταχίνι με την ζάχαρη στο blender μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυτήν την φορά έβαλα καστανή και μαύρη ζάχαρη.
- Προσθέτω τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Λίγο αργότερα ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Το κέικ είναι έτοιμο για φούρνισμα.
- Αδειάζω το μείγμα του κέικ στην λαδωμένη φόρμα, τοποθετώ στον φούρνο και ψήνω για 60’ στους 180C°.
- Στο τέλος ελέγχω αν ψήθηκε το κέικ τρυπώντας το με μία οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα δεν βγει στεγνή ξαναφουρνίζω για λίγα λεπτά ακόμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο τέλος το κέικ χάρη στο ταχίνι θα είναι τραγανό εξωτερικά (με το πασπαλισμένο σουσάμι να ενισχύει την τραγανή αίσθηση) ενώ εσωτερικά θα είναι νοτισμένο και θα έχει αυτήν την ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Πιο καλά δεν γίνεται...
Διαβάστε περισότερο: Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι http://www.sintagespareas.gr/sintages/keik-me-taxini-kai-portokali.html#ixzz2vZKVepF7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου