Τι χρειαζόμαστε:
- 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 100 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κ.γ. baking powder
- 1 κ.σ κανέλα
- 1 κ.γ μαγειρική σοδα
- 1 στικ βανίλιας
- 1/2 ποτήρι του νερού φυσικό χυμό πορτοκαλιού (2 πορτοκάλια συνήθως 150 γρ.χυμός)
- 2/3 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο (90 γρ.)
- 1/3 ποτήρι του νερού ταχίνι (35 γρ.)
- 1/2 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά (130γρ.)
- 2,5 με 3 κουταλιές της σούπας στέβια 5:1
- 2 αυγά
- 50 γρ. σταφίδες
- 20-25 γρ. καρύδια μικρά κομματάκια
- 2 μήλα κομμένα σε φέτες
- σιρόπι αγαύης για τα μήλα ( προεραιτικά)
- κανέλα για πασπάλισμα
- 5 γρ. σουσάμι (1κγ)
Πώς το κάνουμε:
- Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σ' ένα μπολ ρίχουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τη στέβια και ανακατεύουμε καλά με τον αυγογδάρτη.
- Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα ανακατεύοντας καλά (το ποτήρι να ΄ναι μεγάλο γιατί αφρίζει πολύ) και το προσθέτουμε στο μπολ με τα παραπάνω.
- Ρίχνουμε και τα αυγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα,τη κανέλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking και ομογενοποιούμε το μείγμα μας.
- Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί μεγάλο στρογγυλό και τοποθετούμε το μείγμα μας (η ζύμη κολλάει και την αφαιρείτε με κουτάλι από το μπολ, μην σας ανησυχεί αυτό, φροντίστε να απλωθεί ομοιόμορφα).
- Τοποθετούμε τα μήλα κομμένα σε φέτες πάνω στο μείγμα μας.
- Έπειτα ρίχνουμε λιγο σιρόπι αγαύης(ή αραιωμένο μέλι σε νερό) επάνω στα μήλα μας.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180οC και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
- Οταν ροδίσουν τα μήλα βυθίστε ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στη μηλόπιτα. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη! Μυρωδάτη και πεντανόστιμη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γάλα καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου ή αντί για καρύδια λίγα φουντούκια.Σε περίπτωση που η στέβια δεν είναι 5:1 (δηλαδή 5 κουταλιές ζάχαρη = 1 στέβια) μπορείτε ανάλογα με αυτή που έχετε να προσαρμόσετε τη ποσότητα που θα βάλετε.
Όταν βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, τοποθετήστε το πάνω σε βρεγμένο πανί. Έτσι η μηλόπιτα θα βγει πιο εύκολα απο το ταψί.
Συνήθως η μηλόπιτα μου βγάζει 8 κομμάτια (135 - 140 γρ το κομμάτι) και αντιστοιχούν σε 380-400 θερμίδες το κομμάτι. Πολύ υγιεινή και θρεπτική!
https://www.sintagespareas.gr/sintages/milopita-olikis-xoris-zaxari.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου