Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μηλόπιτα ολικής χωρίς ζάχαρη

 Μηλόπιτα ολικής χωρίς ζάχαρη

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1 κ.γ μαγειρική σοδα
  • 1 στικ βανίλιας
  • 1/2 ποτήρι του νερού φυσικό χυμό πορτοκαλιού (2 πορτοκάλια συνήθως 150 γρ.χυμός)
  • 2/3 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο (90 γρ.)
  • 1/3 ποτήρι του νερού ταχίνι (35 γρ.)
  • 1/2 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά (130γρ.)
  • 2,5 με 3 κουταλιές της σούπας στέβια 5:1
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 20-25 γρ. καρύδια μικρά κομματάκια
  • 2 μήλα κομμένα σε φέτες
  • σιρόπι αγαύης για τα μήλα ( προεραιτικά)
  • κανέλα για πασπάλισμα
  • 5 γρ. σουσάμι (1κγ)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σ' ένα μπολ ρίχουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τη στέβια και ανακατεύουμε καλά με τον αυγογδάρτη.
  3. Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα ανακατεύοντας καλά (το ποτήρι να ΄ναι μεγάλο γιατί αφρίζει πολύ) και το προσθέτουμε στο μπολ με τα παραπάνω.
  4. Ρίχνουμε και τα αυγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε το γάλα,τη κανέλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking και ομογενοποιούμε το μείγμα μας.
  7. Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  8. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί μεγάλο στρογγυλό και τοποθετούμε το μείγμα μας (η ζύμη κολλάει και την αφαιρείτε με κουτάλι από το μπολ, μην σας ανησυχεί αυτό, φροντίστε να απλωθεί ομοιόμορφα).
  9. Τοποθετούμε τα μήλα κομμένα σε φέτες πάνω στο μείγμα μας.
  10. Έπειτα ρίχνουμε λιγο σιρόπι αγαύης(ή αραιωμένο μέλι σε νερό) επάνω στα μήλα μας.
  11. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι.
  12. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180οC και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
  13. Οταν ροδίσουν τα μήλα βυθίστε ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στη μηλόπιτα.  Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη! Μυρωδάτη και πεντανόστιμη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γάλα καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου ή αντί για καρύδια λίγα φουντούκια.
Σε περίπτωση που η στέβια δεν είναι 5:1 (δηλαδή 5 κουταλιές ζάχαρη = 1 στέβια) μπορείτε ανάλογα με αυτή που έχετε να προσαρμόσετε τη ποσότητα που θα βάλετε.
Όταν βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, τοποθετήστε το πάνω σε βρεγμένο πανί. Έτσι η μηλόπιτα θα βγει πιο εύκολα απο το ταψί.
Συνήθως η μηλόπιτα μου βγάζει 8 κομμάτια (135 - 140 γρ το κομμάτι) και αντιστοιχούν σε 380-400 θερμίδες το κομμάτι. Πολύ υγιεινή και θρεπτική!

https://www.sintagespareas.gr/sintages/milopita-olikis-xoris-zaxari.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου