Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς γλουτένη: η γαλατόπιτα που ευεργετεί


Ρύζι: υπέροχη τροφή, γιατρικό «για πάσα νόσο». Μη βιαστείτε να σκεφτείτε αμέσως μόνο διάφορες κοιλιακές παθήσεις ή κάτι σε κρυολόγημα· εγώ τρώω ρύζι ακόμα και όταν έχω πονοκέφαλο.
Δεν ξέρω, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μετά την κατανάλωση μιας σωστής ρυζόσουπας, αισθάνομαι αμέσως καλύτερα. Δυο πράγματα μπορούν λοιπόν να συμβαίνουν: ή το ρύζι είναι γιατρικό μεγάλο (που είναι) ή εγώ μπορεί σε κάποια προηγούμενη ζωή να ήμουν Κινέζα.
Photo: bluecustard.co.uk
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, εδώ και καιρό ανακάλυψα το αλεύρι ρυζιού. Έτσι άφησα για λίγο τα υπέροχα ρυζόγαλα και τις ρυζόπιτες και άρχισα να δοκιμάζω τι μπορώ να κάνω με αυτό το ολόλευκο και ελαφρώς κοκκώδες αλεύρι (γιατί εκτός από το ρύζι μου αρέσουν και τα γλυκά). Το πρώτο γλυκό που έκανα είναι η γαλατόπιτα, στη συνταγή της οποίας αντικατέστησα επιτυχώς το σιμιγδάλι - το οποίο ως γνωστόν προέρχεται από σιτάρι και βέβαια έχει γλουτένη - με αλεύρι ρυζιού, το οποίο δεν έχει γλουτένη. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ήταν εντυπωσιακό και σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Το κόστος του αλευριού είναι σχετικά χαμηλό, η συνταγή εύκολη, γρήγορη και πάνω απ' όλα μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη αλλά και από αυτούς που αναζητούν κάτι καλό και υγιεινό για τις δύσκολες εκείνες ώρες, που οπωσδήποτε θες γλυκό.
Υλικά - για 4 άτομα *
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζανακι του καφέ καλό ελαιόλαδο
  • 150 γρ. αλεύρι ρυζιού
  • 120 - 150γρ.ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
  • ξύσμα από ενα μέτριο βιολογικό πορτοκάλι
  • ελάχιστη βανίλια
  • 3 αυγά
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Photo: spiritoffood.blogspot.com
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, εδώ και καιρό ανακάλυψα το αλεύρι ρυζιού. Έτσι άφησα για λίγο τα υπέροχα ρυζόγαλα και τις ρυζόπιτες και άρχισα να δοκιμάζω τι μπορώ να κάνω με αυτό το ολόλευκο και ελαφρώς κοκκώδες αλεύρι (γιατί εκτός από το ρύζι μου αρέσουν και τα γλυκά). Το πρώτο γλυκό που έκανα είναι η γαλατόπιτα, στη συνταγή της οποίας αντικατέστησα επιτυχώς το σιμιγδάλι - το οποίο ως γνωστόν προέρχεται από σιτάρι και βέβαια έχει γλουτένη - με αλεύρι ρυζιού, το οποίο δεν έχει γλουτένη. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ήταν εντυπωσιακό και σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Το κόστος του αλευριού είναι σχετικά χαμηλό, η συνταγή εύκολη, γρήγορη και πάνω απ' όλα μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη αλλά και από αυτούς που αναζητούν κάτι καλό και υγιεινό για τις δύσκολες εκείνες ώρες, που οπωσδήποτε θες γλυκό.
Υλικά - για 4 άτομα *
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζανακι του καφέ καλό ελαιόλαδο
  • 150 γρ. αλεύρι ρυζιού
  • 120 - 150γρ.ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
  • ξύσμα από ενα μέτριο βιολογικό πορτοκάλι
  • ελάχιστη βανίλια
  • 3 αυγά
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Photo: spiritoffood.blogspot.com
Photo: spiritoffood.blogspot.com
Ρίχνουμε το γάλα μαζί με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως το αλεύρι ρυζιού και ανακατεύουμε, στην αρχή με σχετικά χαλαρό ρυθμό και πιο γρήγορα στη συνέχεια, μέχρι να πήξει. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν δημιουργείται κάτι σαν δίνη στην επιφάνεια καθώς ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για 1 ως 2 λεπτά ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα (τύπου ομελέτα) ανακατεύοντας ζωηρά.
Είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε την κρέμα μας στο ταψί. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι και το αλευρώνουμε ελαφρώς, ρίχνουμε μέσα την κρέμα (η κρέμα πρέπει να καλύπτει το ταψί  μέχρι τη μέση, γιατί στην πορεία θα φουσκώσει) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού και να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Σερβίρεται ζεστή με κανέλλα αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη.
* Με αυτές τις ποσότητες στα υλικά, το γλυκό μας θα είναι αρκετό για τέσσερα εγκρατή άτομα.
Οι πιο λαίμαργοι μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες, εκτός του ξύσματος πορτοκαλιού, προσέχοντας τα εξής:
Τα αυγά δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4 με 5 ενώ ως προς τη ζάχαρη, καλό είναι να δοκιμάσετε την κρέμα σας πριν την φουρνίσετε και να προσθέσετε κατά βούληση.

1 σχόλιο: