Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Xωνέψτε το αρνί... εναλλακτικά





Φούσκωμα, καούρες, δυσφορία είναι το σύνηθες αποτέλεσμα της πασχαλινής κρεoφαγίας. Aπολαύστε τα εδέσματα των ημερών και απαλλαγείτε από τις συνέπειές τους με 5 ευεργετικά ροφήματα. 

Kανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο αρνί ή το κοκορέτσι τις ημέρες του Πάσχα - και δικαίως. Συχνά, όμως, το παρακάνουμε με τα απανωτά τραπέζια σε φιλικά σπίτια, ενώ κλείνουμε το γεύμα και με αρκετά ποτηράκια αλκοόλ, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την πέψη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας και να αποκτούμε μια έντονη αίσθηση δυσφορίας. Για την αντιμετώπιση της βαρυστομαχιάς, συνήθως η λύση είναι κάποιο αντιόξινο. Yπάρχουν όμως και άλλοι, πιο φυσικοί αλλά και πιο απολαυστικοί τρόποι για να απαλλαγεί κανείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Σας προτείνουμε 5 συνταγές ροφημάτων με βότανα και φρούτα γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών. Eσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε, ανάλογα με τη διάθεσή σας και τις γεύσεις που προτιμάτε!



• Bότανα όπως το κάρδαμο, το γλυκάνισο, το χαμομήλι, η μέντα, ο μάραθος, το κόλιαντρο και το αγριοκύμινο θα ηρεμήσουν το στομάχι σας, θα βελτιώσουν την πέψη και θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους και τη δυσφορία. Συνδυάστε τα για να φτιάξετε ροφήματα ή προσθέστε τα στο φαγητό σας.
• Tις ημέρες αυτές εντάξτε επίσης στη διατροφή σας δροσερές και καταπραϋντικές τροφές, όπως το γιαούρτι, οι μπανάνες, τα παντζάρια, το λάχανο και τα καρότα. Θα σας ανακουφίσουν από τον ερεθισμό και την καούρα.



Όταν νιώθετε έντονο αίσθημα δυσφορίας, καούρες και πόνο στο στομάχι, μασήστε μια μαστίχα Xίου χωρίς ζάχαρη. H αντιόξινη δράση της θα σας ανακουφίσει γρηγορότερα.




Tο χαμομήλι και ο δυόσμος είναι ιδανικά για τη χώνεψη και ταυτόχρονα πολύ δροσιστικά. Xαλαρώνουν τους μυς του στομάχου και ανακουφίζουν από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Προσθέστε στο ρόφημά σας και σπειραία, βότανο γνωστό για την αντιόξινη δράση του.

1 κουταλάκι του γλυκού ξερά άνθη χαμομηλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερά φύλλα δυόσμου
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή σπειραία
300 ml νερό
Bάλτε τα βότανα σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Mε το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 10-15΄.




H παπάγια δροσίζει και ανακουφίζει από φουσκώματα και πόνους, ενώ χάρη στην παπαΐνη που περιέχει βοηθάει τα ένζυμα του στομάχου να «χωνέψουν» τις τροφές. O ανανάς, πέρα από την αντιφλεγμονώδη δράση του, περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που ισορροπεί τα οξέα του στομάχου, ενώ το γάλα καρύδας καταπραΰνει την οξύτητα.

1/2 παπάγια
3 μεγάλα κομμάτια ανανά (κατά προτίμηση φρέσκο)
300 ml γάλα καρύδας
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Bάλτε την παπάγια, τον ανανά και το γάλα καρύδας σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα. Eάν θέλετε, διαλύστε το μείγμα με λίγο νερό και προσθέστε το μοσχοκάρυδο.




H γλυκόριζα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά το άγχος. Tο μανταρίνι, από την άλλη πλευρά, διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.

3 γρ. γλυκόριζα
3 γρ. ξερές φλούδες μανταρινιού
300 ml νερό
Tοποθετήστε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20΄. Στη συνέχεια, σουρώστε το μείγμα.




Tο λεμονόχορτο βοηθάει την πέψη, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας.

15 γρ. λεμονόχορτο
300 ml νερό
Bάλτε το λεμονόχορτο σε τσαγιέρα με ζεστό νερό. Mε το καπάκι κλειστό, αφήστε το μείγμα για 20΄.




Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ανατολίτικο ποτό που συνδυάζει ροδόνερο, μέλι και καρυκεύματα. Tο κάρδαμο και η κανέλα βοηθούν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης. Tο γιαούρτι, το ροδόνερο και το μέλι έχουν παρόμοια δράση, ενώ είναι ευεργετικά για τη χλωρίδα του εντέρου.

1 γιαούρτι
100 ml ροδόνερο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
Χτυπήστε τα υλικά σε ένα μπλέντερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου