Το 24ωρο δε φτάνει για να ξαλμυρίσεις μπακαλιάρο. Για να τον ξαλμυρίσεις χρειάζεσαι τουλάχιστον 48 ώρες για να είσαι σίγουρος ότι θα έχει ξαλμυριστεί μέχρι το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου. Καλύτερα να έχει ξαλμυριστεί νωρίτερα και να μείνει λίγες ώρες στο ψυγείο παρά να τον τηγανίσεις αλμυρό. Προσωπικά τον έκοψα και τον έβαλα στο νερό πριν λίγο.
Πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο
- Ξεκινάμε το ξαλμύρισμα το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου.
- Τινάζουμε όσο αλάτι μπορούμε με το χέρι μας.
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο μας σε κομμάτια.
- Βάζουμε τα κομμάτια με την πέτσα προς τα πάνω σε μια λεκανίτσα.
- Ξεπλένουμε αρκετές φορές για να φύγει το αλάτι που υπάρχει στην επιφάνεια.
- Αλλάζουμε το νερό ανά 2-3 ώρες. Τις πρώτες φορές δε χρειάζεται να το βάλουμε στο ψυγείο, το κρατάει η αλμύρα. Μετά από 6-7 ώρες είναι καλό να το βάλουμε στο ψυγείο και να το βγάζουμε μόνο για τις αλλαγές.
- Το βράδυ φυσικά κοιμόμαστε οπότε τον παρατάμε στο ψυγείο.
- την 24η Μαρτίου συνεχίζουμε να αλλάζουμε το νερό ανά 3-4 ώρες και τσιμπάμε και και λίγο από ένα κομμάτι να δοκιμάσουμε για να δούμε αν είναι αλμυρό. Ναι τρώγεται και ωμός ο μπακαλιάρος, έχει ήδη ψηθεί με το αλάτι.
- Αν έχει ξαλμυριστεί μπορούμε να τον στραγγίξουμε και να τον αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι να τον μαγειρέψουμε, αν όχι συνεχίζουμε τις αλλαγές του νερού.
- Επειδή διογκώνεται με το νερό ο μπακαλιάρος, αν δούμε ότι είναι μεγάλη η ποσότητα που ξαλμυρίσαμε μπορούμε να τον βάλουμε στην κατάψυξη για να τον μαγειρέψουμε άλλη φορά. Σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι 1 κιλό παστού μπακαλιάρου βγάζει περίπου 1,6 κιλά ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.
Tags: μπακαλιάρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου