Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΙΝΔΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

 ΙΝΔΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται τα καυτά κάρυ όταν ακούει για ινδική κουζίνα, πολλά φαγητά της δεν είναι καθόλου καυτερά (με εξαίρεση εκείνα του νότου). Τα περισσότερα κυρίως ρύζι, ιδιαίτερα εκείνα των βορείων περιοχών, έχουν πλούσια γεύση και είναι πικάντικα, αλλά όχι καυτερά.
Η ινδική κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ τα μπαχαρικά το γιαούρτι και το γάλα. Έχει δεχτεί πολλές επιρροές και έχει διαμορφωθεί από τις θρησκείες. Το ινδικό φαγητό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή μια και εξαρτάται από τις θρησκευτικές δοξασίες των κατοίκων τους. Οι Ινδουϊστές δεν τρώνε βοδινό, οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό. Κατά το βουδισμό και το Ζαϊνισμό όλα τα έμβρυα θεωρούνται ιερά.
Οι Ινδοί του νότου είναι κυρίως χορτοφάγοι: αυτό οφείλεται κατά πρώτον στο ότι είναι πιο φτωχοί και δεύτερον επειδή τα λαχανικά φυτρώνουν καλύτερα στα ζεστά κλίματα. Το ρύζι τρώγεται στο νότο, τα τσαπάτι (που φτιάχνονται με αλεύρι σιταριού) στο βορρά. Το Δελχί φημίζεται για το ταντόρι του, το Καράτσι για το αρνί του, το Μαντράς για τα πιάτα του με λαχανικά και η Βομβάη για το ψάρι της. Ακόμη και στα πιάτα με λαχανικά το άρωμα των μπαχαρικών είναι έντονο.
Τα κυριότερα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν είναι ο κόλιανδρος, η δάφνη, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο και φυσικά το κάρυ. Η σκόνη κάρυ δεν χρησιμοποιείται ποτέ στην παραδοσιακή ινδική μαγειρική: τα φρέσκα μπαχαρικά αλέθονται σε σκόνη, ανακατεύονται και χρησιμοποιούνται. Όλες σχεδόν οι οικογένειες έχουν δικές τους συνταγές για την ανάμειξη των μπαχαρικών.
Στην Ινδία τα γεύματα τρώγονται με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού. Τα τσαπάτι κόβονται πάντοτε με τα χέρια που χρησιμοποιούνται για το πιάσιμο μικρών ποσοτήτων φαγητού. Όταν σερβίρετε κάποιο ινδικό γεύμα, μην κάνετε οικονομία στο ρύζι – οι Ινδοί τρώνε πολύ περισσότερο ρύζι και λιγότερο κρέας ή λαχανικά από τον ευρωπαίο.
Τα μεζεδάκια είναι πολύ δημοφιλή ιδιαίτερα τα τηγανητά. Σερβίροντε σαν πρώτο πιάτο και μερικές φορές την ώρα του τσαγιού. Από τα πιο γνωστά μεζεδάκια είναι το idlis, πίτες από ρύζι και φακές που γίνονται στον ατμό. Τα pakoras, λαχανικά που τηγανίζονται σε κουρκούτι από ρεβίθια. Τα jaledis, αλμυρά ορεκτικά που γίνονται μουσκεύοντας ένα τηγανισμένο κουρκούτι από αλεύρι σιταριού και ρεβιθιού σε γλυκό σιρόπι.
Στην Βόρεια Ινδία το κυριότερο κρέας που σερβίρετε είναι το αρνί. Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους κεμπάπ, ψητό αλλά και με διάφορα κάρυ και φυσικά με ρύζι. Στην Νότια Ινδία στο φαγητό χρησιμοποιούν φρέσκες πιπεριές τσίλι οπότε το φαγητό είναι πάρα πολύ καυτερό.
Χαρακτηριστικό της Ινδίας είναι τα τσάτνι (chutneys) λαχανικά ή φρούτα που παρασκευάζονται με πολλά μπαχαρικά και χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα συμπληρωματικά. Άλλες σπεσιαλιτέ είναι τα birgani, συνταγές με ρύζι μαγειρεμένα με κρέατα ή γαρίδες, τα samosa, πάστες νιφαδωτές. Το korma, αρνί με κάρυ που συνοδεύεται από μια παχύρρευστη σάλτα που περιέχει γιαούρτι και τριμμένα φιστίκια. Η masala ξερή ή βρεγμένη βάση για το κάρυ. Οι raytus γιαούρτι με φρούτα ή λαχανικά (ένα ντιπ σαν το τζατζίκι).
Μεγάλη ποικιλία από ψωμιά και καυτερά μπισκότα, όπως naan, pappadam, parathas και chapatis. Στην Ινδία οι γιορτές είναι στενά συνδεδεμένες με πολλές συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις που έχουν σχέση με την κουζίνα. Ανάμεσα στις σημαντικές γιορτές είναι Oman, οπότε γιορτάζεται η συγκομιδή του ρυζιού. Η Dimali η αρχή του νέου χρόνου των Ινδουϊστών. H Desheva η Holi, ο εορτασμός των Φώτων κ.ά.

http://www.gastrotourismos.gr/?section=2475&language=el_GR&itemid1494=2507&detail1494=1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου