Η λεμονιά είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που μπορεί να το συναντήσει κανείς σχεδόν παντού στην Ελλάδα – στην πόλη αλλά και τις εξοχές, στους κήπους αλλά και τα μπαλκόνια!
Κάναμε λοιπόν μία μικρή "βόλτα" στο διαδίκτυο και συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές από αυτές τις χρήσεις:
1. Απομακρύνει την κακοσμία από το ψυγείο.
Βήμα 1ο: Εντοπίζουμε τα πράγματα που βρίσκονται μέσα στο ψυγείο και προκαλούν την κακοσμία και τ' απομακρύνουμε.
Βήμα 2ο: Ποτίζουμε ένα σφουγγάρι με χυμό από λεμόνι και το τοποθετούμε μέσα γι' αρκετές ώρες. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική στην αλλαγή της "ατμόσφαιρας" μέσα στο θάλαμο του ψυγείου.
2. Καθαρίζει το ξύλο κοπής που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να κόψουμε σκόρδο, το κρεμμύδι, να προετοιμάσουμε για το μαγείρεμα το κρέας ή το ψάρι κ.ο.κ.
Κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και τρίβουμε τη συγκεκριμένη επιφάνεια με την κομμένη πλευρά του μισού λεμονιού ή την πλένουμε με μη αραιωμένο χυμό λεμονιού. Όχι μόνο καθαρίζει αλλά και απολυμαίνει.
3. Καθαρίζει καθρέφτες, τζάμια και τις επιφάνειες του μπάνιου.
Βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σ' ένα ψεκαστήρα και προσθέτουμε νερό. Ψεκάζουμε, σκουπίζουμε και …καθαρίσαμε!
4. Απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές από τον κάδο των σκουπιδιών.
Για ν' απομακρύνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον κάδο των σκουπιδιών, αφήνουμε λεπτές φέτες από λεμόνι και φλούδες πορτοκαλιού στον πάτο του - κάτω από τη σακκούλα με τα σκουπίδια. Έχουν την ιδιότητα ν' απορροφούν τις όξινες μυρωδιές.
5. Κρατάει τα μυρμήγκια μακριά από το χώρο μας.
Τα μυρμήγκια μισούν τη μυρωδιά του λεμονιού. Έτσι, ρίχνουμε χυμό λεμονιού στο κατώφλι της πόρτας, το πρεβάζι του παραθύρου ή τις μικρορωγμές του τοίχου. Επίσης, μπορούμε να αφήσουμε μικρές φέτες από λεμόνι γύρω από την εξώπορτα – ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνορεύει με κήπο.
6. Σα μαλλακτικό των χεριών.
Ρίχνουμε στα χέρια μας λίγο χυμό λεμονιού και τα τρίβουμε χωρίς να ξεπλύνουμε. Λειτουργεί ως ένα θαυμάσιο μαλλακτικό.
Βάζουμε λίγες φλούδες από λεμόνι σε μία μικρή κατασαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει έως ότου το νερό να εξατμιστεί. Ο χώρος μας θα πλημμυρίσει από την ευχάριστη μυρωδιά του.
8. Καθαρίζουμε χάλκινα κι ανοξείδωτα σκεύη.
Φτιάχνουμε μία πάστα από χυμό λεμονιού και αλάτι (ή εναλλακτικά σόδα) και το απλώνουμε πάνω στα σημεία εκείνα του σκεύους που μας ενδιαφέρουν. Το αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σκουπίζουμε.
9. Σαν λευκαντικό για τα ευαίσθητα υφάσματα.
Διαδικασία: Ετοιμάζουμε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και μαγειρική σόδα και μουλιάζουμε μέσα τα ευαίσθητα ρούχα για τουλάχιστον μισή ώρα πριν από το πλύσιμο. Εκτός από το ότι είναι ένα πολύ καλό λευκαντικό, ο χυμός του λεμονιού τους προσδίδει κι ένα πολύ ευχάριστο άρωμα.
10. Απομακρύνει τις άσχημες οσμές από το τζάκι.
Σε κάποιες περιπτώσεις το τζάκι αναδύει μία δυσάρεστη μυρωδιά. Για να την αντιμετωπίσουμε μπορούμε να ρίξουμε λίγες φλούδες λεμονιού μέσα στις φλόγες. Ή ακόμη καλύτερα μπορούμε να κάψουμε λίγες φλούδες λεμονιού μαζί με τα καυσόξυλα, ως προληπτικό μέτρο.>
11. Βοηθάει στον πονόλαιμο.
Για ν' αντιμετωπίσουμε το πονόλαιμο ετοιμάζουμε ένα αφέψημα από χυμό λεμονιού, τσάι και μέλι και κάνουμε γαργάρες πριν το βραδινό ύπνο.
12. Γυαλίζει τα παπούτσια.
Η διαδικασία είναι απλή: ρίχνουμε πάνω λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού και γυαλίζουμε προσεκτικά μ' ένα καθαρό πανάκι.
http://master-lista.blogspot.gr/2015/02/12.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου