Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τραχανόσουπα με ψητή κολοκύθα

Αυτό είναι ένα πολύ απλό χωριάτικο πιάτο εμπνευσμένο από μια παραδοσιακή συνταγή της Λακωνίας.΄


Για 6 μερίδες
● 900 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε φέτες (βγάζουμε τους σπόρους και τουςαφήνουμε στην άκρη)
● Αλάτι και πιπέρι ● Χοντρό αλάτι ● 1 φλιτζ./ 240 ml ελαιόλαδο ● 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ● 1 φλιτζ. ξινό τραχανά ● 4 φλιτζ./ 1 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ● 2-3 κ.γ./ 10-15 ml φρεσκοστυμμένο, σουρωμένο χυμό λεμονιού 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά την κολοκύθα και τη βάζουμε σε ρηχό ταψί. Την ψήνουμε μέχρι να καψαλιστεί ελαφρά, για 35-40 λεπτά.

2. Πλένουμε τους σπόρους και τους στεγνώνουμε με πετσέτα. Σε ένα στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, καβουρδίζουμε τους σπόρους με λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι. Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη. 


http://www.tanea.gr


3. Περίπου 15 λεπτά πριν βγάλουμε την κολοκύθα από τη φωτιά, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για να καλυφθεί με λάδι. Προσθέτουμε 4 φλιτζ. νερό ή ζωμό. Σιγοβράζουμε τον τραχανά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει κρεμώδης και παχύρρευστος.

4. Βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βγάζουμε τη σάρκα. Την προσθέτουμε στον τραχανά. Αλατοπιπερώνουμε. Με ένα ραβδομπλέντερ, αλέθουμε τη σούπα μέχρι να γίνει κρεμώδης σαν βελουτέ. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού όσο θέλουμε και σερβίρουμε τη σούπα περιχύνοντάς τη με το υπόλοιπο ωμό ελαιόλαδο και τους καβουρδισμένους σπόρους από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου