Σουσάμι
Ευεργετικό αποδεικνύεται για τον οργανισμό το σουσάμι καθώς και τα προϊόντα του, δηλαδή ο γνωστός χαλβάς του μπακάλη, το ταχίνι και σησαμέλαιο.

Και αυτό επειδή τα συστατικά που περιέχουν μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος.
Μάλιστα στο σουσάμι υπάρχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σύστημα, αποτελούμενο κυρίως από τρεις ουσίες, τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη και τη βιταμίνη Ε (με μορφή γ-τοκοφερόλης). Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει εντυπωσιακή συμβολή αυτών των συστατικών του σησαμιού στη δέσμευση ισχυρότατων ελεύθερων ριζών και την εξουδετέρωσή τους.
Μία εξίσου σημαντική δράση του σησαμιού, η οποία ωστόσο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και πιο συγκεκριμένα η ευεργετική του επίδραση στο ενδοθήλιο.
Πάντως το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να εντάξουμε το σουσάμι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για να έχουμε μία ακόμη ασπίδα προστασίας του καριδαγγειακού μας συστήματος.
Πηγή: nooz.gr