Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πολίτικη σαλάτα: πικάντικη & κλασική

Από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης η φρέσκια πολίτικη σαλάτα με καθαρισμένα, πλυμένα, κομμένα λαχανικά και χωρίς συντηρητικά, φτάνει στο τραπέζι σου με δύο διαφορετικές εκδοχές και μπορεί να αποτελέσει κυρίως πιάτο και όχι μόνο συνοδευτικό.
Η κλασική

(λάχανο, καρότο, πιπεριά κόκκινη και σέλινο

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Ανακάτεψε σε μεγάλο μπολ τα υλικά της σαλάτας. Αλάτισέ τα με αλάτι, πίεσέ τα με τα χέρια σου και άφησέ τα στο ψυγείο για μία ώρα. Αραίωσε το ξίδι με ίση ποσότητα νερού και περίχυσε τη σαλάτα με το μείγμα. Άφησε την άλλη για λίγη ώρα στο ψυγείο. Σούρωσέ την από τα υγρά της, περίχυσε με λίγο ελαιόλαδο και σέρβιρε.



Η πικάντικη

Υλικά

λάχανο, καρότο, πιπεριά κόκκινη και σέλινο
200 γραμμ. μοβ λάχανο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά τουρσί (Φλωρίνης)

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά)
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Ρίξε σε μεγάλο μπολ τα έτοιμα προς κατανάλωση τα λαχανικά. Ψιλόκοψε το μοβ λάχανο και το σκόρδο και ρίξ' τα στο μπολ. Αλάτισε καλά, περίχυσέ τα με το χυμό ενός λεμονιού, ρίξε μέσα 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό, πίεσέ τα με τα χέρια σου και άφησέ τα να μαριναριστούν για μία ώρα εκτός ψυγείου. Σούρωσε τη σαλάτα από τα υγρά, βάλ' τη σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ψιλόκοψε την πιπεριά Φλωρίνης, ρίξε το μπούκοβο, περίχυσε με το ξίδι και ρίξε λίγο ελαιόλαδο.

Tip Μπορείς να συντηρήσεις αυτή τη σαλάτα στο ψυγείο (χωρίς λάδι) για 2 ημέρες.


http://www.shape.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου