Ζαλάδες
Δυσκολία στην αναπνοή
Αδυναμία συγκέντρωσης
Χλωμή όψη δέρματος
Εύθραυστα νύχια/απώλεια μαλλιών
Ταχυκαρδία
Νευρικότητα-έντονη ανάγκη για σπασμωδική κίνηση των ποδιών
Φλεγμονή & πρήξιμο στη γλώσσα
«Σκάσιμο» στις άκρες των χειλιών
Αυξημένη συχνότητα κρυολογημάτων/λοιμώξεων/φλεγμονών
Όταν η αναιμία διαγνωστεί, μετά απο απλή εξέταση αίματος, συνήθως συστήνονται συμπληρώματα σιδήρου μαζί μια διατροφή υψηλή σε σίδηρο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζουμε ποιές τροφές είναι καλές πηγές σιδήρου και αν ο σίδηρος που περιέχουν όντως χρησιμοποιείται απο το σώμα μας για διορθώσει/αποτρέψει την σιδηροπενική αναιμία.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σίδηρο δεν εξασφαλίζει οποσδήποτε ότι ο σίδηρος αυτός θα απορροφηθεί απο το σώμα μας και θα αποφέρει τις ευεργητικές ιδιότητες που αναζητούμε. Η απορρόφηση εξαρτάται απο αρκετούς παράγοντες όπως για παράδειγμα τον τύπο σιδήρου στην τροφή και τους συνδιασμούς τροφών που θα κάνουμε.
Οι τύποι σιδήρου που περιέχονται στις τροφές είναι 2:
Ο δισθενής (αιματικός) σίδηρος που συναντάμε σε τροφές ζωικής προέλευσης και απορροφάται εύκολα απο τον οργανισμό και ο τρισθενής (μη αιματικός) που βρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης απορροφάται πιο δύσκολα.
Μια διατροφή υψηλή σε σίδηρο συνήθως περιλαμβάνει τα παρακάτω τρόφιμα:
Εξαιρετικές πηγές δισθενούς σιδήρου | Καλές πηγές δισθενούς σιδήρου |
Κυδώνια (Μαλάκια) | Μοσχάρι |
Συκώτι χοιρινό & μοσχαρίσιο | Γαρίδες |
Στρείδια | Σαρδέλλες/αντζούγιες |
Εντόσθια πουλερικών (σπλήνα, συκώτι) | Κοτόπουλο/πάπια/γαλοπούλα (τα σκουρόχρωμα μέρη κρέατος) |
Μύδια | Σαλιγκάρια |
Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, το κόκκινο κρέας & το συκώτι δεν είναι το μοναδικό που περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα απορροφήσιμου σιδήρου. Τα θαλασσινά, οι σαρδέλλες, οι αντζούγιες και τα σαλιγκάρια είναι μια επίσης πολύ καλή πηγή και ως επι το πλήστον δεν περιέχουν τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά που συνοδεύουν τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Έκπληξη προκαλεί και ότι τα θαλάσσινα κυδώνια περιέχουν αρκετά περισσότερο σίδηρο και απο το συκώτι!
Εξαιρετικές πηγές τρισθενούς σιδήρου | Καλές πηγές τρισθενούς σιδήρου |
Πασατέμπος | Πατάτα με τη φλοίδα |
Εμπουτισμένα με σίδηρο δημητριακά πρωινού | Δαμάσκηνα & βερίκοκα αποξηραμένα |
Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, αρακάς) με ρύζι | Σπαράγγια |
Χυμός δαμάσκηνου | Σπανάκι, μαγειρεμένο |
Καρύδια/αμύδγαλα/κάσιους | Πράσινα φασολάκια |
Αποξηραμένες σταφίδες | Αγγινάρες |
Πετιμέζι |
Τέλος, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση σιδήρου και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε συνδιασμό με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο, απο άτομα που πάσχουν απο αναιμία. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε τανίνες και οξαλικό οξύ.
Τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου | Τροφές που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου | |
Κρέας/ψάρι/πουλερικά | Κόκκινο κρασί | |
Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, γκρεϊπφρούτ, μούρα, ρόδια, μύρτιλλα, ακτινίδια) | Καφές/Τσάι Σπανάκι, σέσκουλο, φύλλα πατζαριού, γλυκοπατάτα | |
Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (μπρόκολο, λαχανάκια βρυξελλών, πατάτα, ντομάτα, ντοματοχυμό, κόκκινες&πράσινες πιπεριές) | Πίτυρο (ολικής άλεσης προιόντα) | |
Λευκό κρασί | Σόγια και προιόντα της | http://nutritastic.wordpress.com/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου