![]() |
![]() |
Συντάχθηκε απο τον/την haribo |
![]() Το Τέλειο Παγωτό... είναι αυτό που φτιάχνουμε εμείς! Πολλοί προτιμούν το παγωτό εμπορίου, διότι είναι πιο μαλακό. Η αλήθεια είναι οτι το παγωτό του εμπορίου είναι ![]() Τα πιο γνωστά μας παγωτά είναι:
1. Ποιά είναι τα «μαγικά» συστατικά που δίνουν στο παγωτό πιό ωραία υφή;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ζάχαρη επιθυμούμε. Η απλή κρυσταλλική είναι απολύτως κατάλληλη, αλλά εξίσου καλή είναι και η ανεπεξέργαστη καστανή ζάχαρη, καθώς και η μαύρη όπου δε θέλουμε να επηρεαστεί το τελικό χρώμα. Για λευκά παγωτά λοιπόν, προτιμούμε τη λευκή επεξεργασμένη. Αν χρησιμοποιήσουμε ανεπεξέργαστη, έχουμε υπ’όψιν μας οτι δε διαλύεται μέσα σε κρύα υγρά, οπότε θα χρειαστεί ζέσταμα για να διαλυθεί και να αναμειγνύεται ομοιόμορφα. Επίσης το μέλι δίνει πολύ ωραία υφή στο παγωτό, μόνο που θα πρέπει και αυτό να το ζεστάνουμε λίγο για να ρευστοποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αν για λόγους υγείας θέλετε να προσθέσετε άλλες γλυκαντικές ουσίες, μπορείτε, αλλά να ξέρετε οτι θα επηρεάσει την υφή του παγωτού. Αν πάλι θέλετε να πετύχετε πιο μαλακό αποτέλεσμα, αυξήστε την ποσότητα ενός άλλου απο τα «μαγικά» συστατικά που προαναφέραμε. 3. Αλάτι: γιατί να το προσθέσω στο παγωτό; Μια πρέζα αλάτι, θα κάνει στο παγωτό ό,τι κάνει και στο φαγητό: θα αναδείξει τη γεύση του και θα το νοστιμίσει. 4. Γιατί είναι τόσο σκληρό το παγωτό όταν το βγάζω απο την κατάψυξη; Τί μπορώ να κάνω για να μαλακώσει; ![]() Για μερικές ωρίτσες στην κατάψυξη, κρατάει την απολαυστικά παγωμένη, κρεμώδη υφή του και πήζει και καλύτερα. Αν το αφήσουμε όμως μέρες, θα γίνει πιο συμπαγές. Για να μαλακώσει, θα πρέπει να το βγάλουμε απο την κατάψυξη και να το βάλουμε στο ψυγείο καμιά ωρίτσα πριν το καταναλώσουμε. Επίσης μπορούμε να το βγάλουμε για κανένα δεκάλεπτο και να το αφήσουμε έξω απο το ψυγείο, αλλά αυτό προϋποθέτει οτι αν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρόκους αυγών, θα το καταναλώσουμε όλο. Αυτό γίνεται γιατί ειδικά σε περιόδους μεγάλης ζέστης, αν λειώσει σε μερικά σημεία, δεν κάνει να επαναψυχθεί για λόγους ασφάλειας. Μη σας φοβήσει πάντως το γεγονός οτι σκληραίνει μετά απο μέρες, γιατί οι γεύσεις αναδεικνύονται καλύτερα με τη μακροχρόνια παραμονή στην κατάψυξη. 5. Ποιά είναι η διαφορά σορμπέ και γρανίτας; Η διαφορά γρανίτας και σορμπέ έγκειται κυρίως στο οτι το σορμπέ πρέπει να έχει σχετικά κρεμώδη υφή, ενώ η γρανίτα είναι σε συμπαγή μορφή ή σε μικρά παγάκια. 6. Πώς να μπορώ να φτιάξω γρανίτα; Είναι ό,τι πιο εύκολο, καθώς δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Λίγος πολτός φρούτων, λίγη ζάχαρη ή υποκατάστατο ζάχαρης , χυμός λεμονιού και λίγη φαντασία και έχουμε ένα υγιεινότατο επιδόρπιο. Αν δεν έχουμε ατομικές θήκες για γρανίτα, υπάρχει πολύ απλός τρόπος για να τη φτιάξουμε ώστε να τη σερβίρουμε: τη βάζουμε σε ένα δοχείο (πλαστικό ή μεταλλικό, δεν παίζει κάποιο ρόλο) και τη βάζουμε στη κατάψυξη. Μετά απο μια ώρα τη βγάζουμε και με ένα πηρούνι χτυπάμε τον πάγο στις άκρες και τον σπρώχνουμε στο εσωτερικό. Επαναλαμβάνουμε κάθε μία ωρίτσα μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα που αποτελείται απο μικροσκοπικά παγάκια. Αν ξεχαστούμε και μας παγώσει, απλά το βγάζουμε απο την κατάψυξη, το αφήνουμε λίγο και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Η απουσία κρόκων και γαλακτοκομικών καθιστά απόλυτα ασφαλές το ξεπάγωμα και ξαναπάγωμα, παρόλα αυτά, καλό είναι να μην το αφήσουμε πολλές φορές να πάρει τελείως θερμοκρασία περιβάλλοντος και να το ξαπαγώσουμε. Για ένα απίθανο κοκτέηλ, δεν έχετε παρά να αναμείξετε σε ένα ποτήρι γρανίτα με αλκοόλ και να το σερβίρετε. Ταιριάζει πολύ το ρούμι, η τεκίλα, η cachaca (απο Βραζιλία), η βότκα και το τζίν. 7. Πως μπορώ να φτιάξω σορμπέ; Για κάθε μία κούπα φρουτοπολτό ή χυμό που χρησιμοποιούμε, προσθέτουμε ¼ κούπας ζάχαρη. Η ζάχαρη ίσως να χρειαστεί να διαλυθεί για λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία, με λίγο απο τον χυμό. Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε την παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και περνάμε το μείγμα μέσα απο την υποδοχή της παγωτομηχανής. Είναι σημαντικό το μείγμα να μην γεμίζει την παγωτομηχανή πάνω απο τα 2/3, αφενός γιατί το μίγμα διογκώνεται καθώς παγώνει και αφετέρου γιατί αν είναι περισσότερο, η παγωτομηχανή δε θα μπορέσει να το παγώσει σωστά. 8. Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω μια τέλεια υφή σε παγωτά με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα ΜΕ αυγά;) Ετοιμάζουμε το μείγμα. Για συνταγές που έχουν ως βάση κρέμα και κρόκους αυγών, χρειάζεται να μαγειρέψουμε το μείγμα σε μεσαία θερμοκρασία. Σε αυτήν την περίπτωση
9. Ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω μια τέλεια υφή σε παγωτά με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα που ΔΕΝ περιέχουν αυγά; Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, να κρυώσει καλά. Συνεχίζουμε απο το βήμα 8.8. 9. Πώς λειτουργεί η παγωτομηχανή; Πώς μπορώ να φτιάξω παγωτό χωρίς παγωτομηχανή; ![]() ![]() Η εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν παγωτομηχανή, είναι να βάζουν το μείγμα μετά το ψυγείο στην κατάψυξη και να το βγάζουν κάθε 1 ώρα και να το ανακατεύουν με σπάτουλα σπρώχνοντας το παγωτό απο τα τοιχώματα στο εσωτερικό του σκεύους με κάθετες κινήσεις. Αυτή η διαδικάσία πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 3-4 φορές. Σημειώστε ότι όσο καλύτερης τεχνολογίας είναι ο καταψύκτης σας, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. 10. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλω το παγωτό από την παγωτομηχανή; ![]() 11. Ποιό σκεύος είναι το πιο κατάληλο για να αποθηκεύσω το παγωτό μου; Μη χρησιμοποιήσετε πλαστικό μπολ. Το μόνο σκεύος που ενδείκνυται, είναι μεταλλικό, ανοξείδωτο δοχείο. Το καπάκι πρέπει να κλείνει καλά, γιατί τα γαλακτοκομικά έχουν την τάση να μαζεύουν μυρωδιές απο την κατάψυξη. ![]() Στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να αφήνουμε το άδειο μεταλλικό δοχείο όπου θα βάλουμε το παγωτό μέσα στη κατάψυξη για τουλάχιστον δυο ώρες πριν φτιάξουμε το παγωτό, για να είναι παγωμένο όταν θα το γεμίσουμε. Αυτό το κάνουμε γιατί σε περιόδους μεγάλης ζέστης, το μεταλλικό δοχείο είναι και αυτό ζεστό και λειώνει το παγωτό που θα έρθει σε επαφή με τα τοιχώματά του. 12. Θέλω να προσθέσω μέσα στο παγωτό άλλα υλικά, όπως σπασμένα μπισκότα –σε ποιό στάδιο πρέπει να το κάνω; Τι άλλο θα μπορούσα να προσθέσω στο παγωτό; Η πιο κατάλληλη στιγμή να τα προσθέσουμε, είναι όταν το παγωτό βρίσκεται μέσα στην παγωτομηχανή και είναι σχεδόν έτοιμο. Κρατώντας τη παγωτομηχανή σε λειτουργία, ρίχνουμε το μπισκότο απο την ειδική υποδοχή και περιμένουμε να κάνει μερικές περιστροφές ο αναδευτήρας ώστε να ενσωματώσει τα κομμάτια ομοιόμορφα. Έτσι τα κομματάκια θα αναμειχθούν στο παγωτό, χωρίς να πολτοποιηθούν και το μείγμα θα έχει παγώσει αρκετά ώστε να μην τραβήξουν υγρασία και να μείνουν ανέπαφα. Άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο παγωτό ειναι κομμάτια κέικ, κομμάτια σοκολάτας, φρούτα, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ξηροί καρποί και ο,τιδήποτε άλλο μας αρέσει. 13. Πόσο καιρό διατηρείται το παγωτό στην κατάψυξη; Η διάρκεια ζωής του παγωτού στη κατάψυξη κυμαίνεται απο 2 έως 4 μήνες. Το βιβλίο που μου έμαθε τελικά να φτιάχνω σωστό παγωτό, είναι το “The Perfect Scoop” του David Lebovitz (εκδόσεις Ten Speed Press, Berkeley, Ca., 2007). Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά, ούτε υπάρχει στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Τις περισσότερες πληροφορίες τις έχω αντλήσει απο το βιβλίο του, καθώς και απο προσωπική εμπειρία. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται σχετικά περίπλοκα, σας διαβεβαιώ οτι είναι καθαρά θέμα τακτικής και συνήθειας. Aκόμα και αν κουραστείτε την πρώτη φορά, είναι τέτοια η ανταμοιβή που θα πάρετε απο τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που τις επόμενες φορές θα το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη και με πολύ ενθουσιασμό. Προσωπικά, τη χαρά του να τρώω το δικό μου παγωτό, φτιαγμένο με αγνά υλικά και βλέπoντας την έκφραση ικανοποίησης στα πρόσωπα των ανθρώπων που τα μοιράζονται μαζί μου, δε μπορεί να την αντικαταστήσει κανένα «τέλειο» παγωτό εμπορίου, γιατί απλά δεν υπάρχει πιο τέλειο. Σας εύχομαι Καλή Απόλαυση! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου