Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Φρουτένιες γλύκες


Με τα ζουμερά φρούτα στο φόρτε τους, απολαμβάνουμε επιδόρπια όλο άρωμα και γεύση από κεράσια, νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα και φράουλες.
Από τον Βασίλη Καλλίδη
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια: Julia Munn
Σπιτικό ζελέ με βερίκοκα και γιαούρτι
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
1 κιλό βερίκοκα
2 φλ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
χυμός από 1 λεμόνι
12 φύλλα ζελατίνης
500 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
λίγες σταγόνες σπορέλαιο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τα κουκούτσια τους και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, τον χυμό λεμονιού και 1 φλ. νερό. Τα βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα.
 
Μοιράζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε δύο μπολ, 9 φύλλα στο ένα και 3 φύλλα στο άλλο, και τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό.
 
Κρατάμε στην άκρη 1½ φλ. από το σιρόπι των φρούτων. Περνάμε τα βερίκοκα και το υπόλοιπο σιρόπι από το μπλέντερ και βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
 
Ζεσταίνουμε το 1 φλ. σιρόπι που κρατήσαμε και μέσα λιώνουμε τα 9 φύλλα της ζελατίνης αφού τα στύψουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στον πολτό από βερίκοκα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και λιώνουμε σε αυτό τα 3 φύλλα ζελατίνης. Ρίχνουμε το μείγμα στο στραγγιστό γιαούρτι και ομογενοποιούμε. Αλείφουμε μια μακρόστενη ή μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με λίγες σταγόνες σπορέλαιο. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μείγμα από τα βερίκοκα και από πάνω βάζουμε το μισό μείγμα του γιαουρτιού. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα βερίκοκου το υπόλοιπο γιαούρτι και στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επομένη ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
 
 
Σεμιφρέντο με κεράσια, λουίζα και σοκολάτα
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
3 φλ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια
400 ml κρέμα γάλακτος, κρύα
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. τσιπς σοκολάτας
10 φυλλαράκια λουίζας, ψιλοκομμένα
άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ έως ότου σφίξει και γίνει σαντιγί. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την κρατάμε κρύα στο ψυγείο. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
 
Σε άλλο μπολ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε σιγά σιγά τα δύο μείγματα των αυγών με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Προσθέτουμε τη σαντιγί χωρίς να σταματήσουμε το απαλό ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα ⅔ από τα κεράσια, τη σοκολάτα, τα φυλλαράκια λουίζας και τα φέρνουμε απαλά 1-2 βόλτες με τη σπάτουλα ώστε να μην πέσει το μείγμα και χάσει τον όγκο του.
 
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα για μπόμπα και το βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη, για περίπου 4-5 ώρες. Βουτάμε τη φόρμα σε καυτό νερό για 4-5 δευτερόλεπτα και ξεφορμάρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα κεράσια, μερικά φυλλαράκια λουίζας και λίγη άχνη ζάχαρη.
 
 
Τερίνα με ζελέ λεμονιού, δυόσμο και νεκταρίνια
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
12 νεκταρίνια, ώριμα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
10 φύλλα ζελατίνης
χυμός από 6 λεμόνια
2 φλ. ζάχαρη
½ ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
λίγες σταγόνες σπορέλαιο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον χυμό λεμονιών με τη ζάχαρη και 1½ λίτρο νερό για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι, ανακατεύουμε έως ότου λιώσουν και το αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε σχολαστικά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με λίγες σταγόνες σπορέλαιο. Βάζουμε τη μισή ποσότητα από τα κομμένα νεκταρίνια στη φόρμα, πασπαλίζουμε με τον μισό δυόσμο και περιχύνουμε με το μισό ζελέ. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά ώστε να σφίξει η τερίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο όλο το βράδυ.
 
 
Κρύα πουτίγκα με ροδάκινα, βασιλικό και γιαούρτι
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
6 ροδάκινα, ώριμα, χωρίς τα κουκούτσια
3 φύλλα ζελατίνης
1 φλ. ζάχαρη
1 χούφτα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
χυμός από 1 λεμόνι
300 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ½ φλ. νερό και διαλύουμε σε αυτό τα φύλλα ζελατίνης, αφού προηγουμένως τα στύψουμε καλά με τα χέρια. Πολτοποιούμε τα ροδάκινα στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και τον βασιλικό. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το γιαούρτι και τη λιωμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά γυάλινα μπολάκια ή ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν.
 
 
Γρανίτα με φράουλες, μέντα και βερμούτ
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
600 γρ. φράουλες, ώριμες
200 ml βερμούτ
250 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
1 χούφτα φύλλα μέντας
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το βερμούτ με τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού για 4-5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με τα φύλλα μέντας και ανακατεύουμε τον πουρέ με το σιρόπι του βερμούτ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο τάπερ ή μεταλλική λεκάνη, σκεπάζουμε και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε κάθε 20 λεπτά με ένα πιρούνι για 4-5 φορές. Η γρανίτα είναι έτοιμη όταν παγώσει, αλλά κρατάει ακόμη την κρεμώδη υφή της.
 
Από το ΒΗΜΑgourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου