Πέντε πιάτα, πέντε ιδέες. H Ελένη Ψυχούλη µάς υποδέχεται στην κουζίνα της και ετοιμάζει πρωινό µε τον µοναδικό της τρόπο.
Της Ελένης Ψυχούλη
Φωτογραφίες: Παύλος Τσοκούνογλου, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιµέλεια συνταγών: Julia Munn
Φωτογραφίες: Παύλος Τσοκούνογλου, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιµέλεια συνταγών: Julia Munn
Ψωµί, αυγά και τυρί στο ίδιο τηγάνι
3 φέτες ψωµί, µπαγιάτικο, σε µπουκίτσες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. µείγµα µπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γ. ρίγανη ή θυµάρι
4 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
1 φλ. γραβιέρα, τριµµένη
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουµε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ροδίζουµε τα ψωµάκια, ανακατεύοντας συχνά, για να πάρουν οµοιόµορφο χρώµα από όλες τις πλευρές. Μόλις φρυγανιστούν, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το µείγµα µπαχαρικών και τη ρίγανη. Προσθέτουµε στο τηγάνι τα αυγά µε τη γραβιέρα και µε απαλές κινήσεις δηµιουργούµε τρύπες για να ψηθεί το αυγό και να βγει µελάτο. Λιγότερο από 1 λεπτό είναι αρκετό, καθώς, αν παραψηθεί, θα χάσει τη βελούδινη υφή του. Πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και σερβίρουµε.
Tips
• Μια απαλή, βουτυράτη γραβιέρα, σαν την κρητική, ταιριάζει καλύτερα. Βέβαια, µπορούµε να βάλουµε και οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί έχουµε στο ψυγείο.
• Για πιο πικάντικο αποτέλεσµα προσθέτουµε λίγη πάπρικα ή µπούκοβο.
Αλµυρές αυγοφέτες µε σύγκλινο
4 φέτες ψωµί, µπαγιάτικο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
1 φλ. γάλα, φρέσκο
200 γρ. σύγκλινο ή απάκι, σε µπουκιές
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
λίγο αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουµε το γάλα και τα αυγά σε δύο ξεχωριστά µπολ. Ζεσταίνουµε καλά ένα τηγάνι. Βουτάµε στιγµιαία τις φέτες πρώτα στο γάλα και µετά στο αυγό. Ζεσταίνουµε στο τηγάνι το λάδι και αφού στραγγίξουµε τις φέτες από τα περιττά υγρά τις τοποθετούµε στο τηγάνι και τις ψήνουµε µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σε µέτρια φωτιά ψήνονται πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σε δυνατή. Μόλις ψηθούν, ρίχνουµε στο τηγάνι το σύγκλινο ή το απάκι και το ροδίζουµε, περιχύνοντας µε ένα κουτάλι τις φέτες µε το λίπος που θα βγάλει το αλλαντικό, µέχρι να το πιουν εντελώς. Σερβίρουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και ψιλοκοµµένο µαϊντανό.
Tips
• Αν θέλουµε το πιάτο µας πιο πλούσιο, µπορούµε µαζί µε το σύγκλινο να προσθέσουµε και 200 γρ. τριµµένο κασέρι ή γραβιέρα ή, εναλλακτικά, να βουτήξουµε τις φέτες σε γάλα, αυγό και τριµµένο τυρί.
• Αντί για µαϊντανό µπορούµε να βάλουµε ρίγανη, θυµάρι ή µαντζουράνα.
• Σε αυτήν τη συνταγή ταιριάζει καλύτερα ένα χωριάτικο ζυµωτό ψωµί.
Ποντιακά πισία
1 φακελάκι µαγιά, ξερή
1 κ.γ. αλάτι
2½ φλ. νερό, χλιαρό
4 φλ. αλεύρι, µαλακό
250 γρ. φέτα, για τη γέµιση
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνι
µέλι και κανέλλα, αν τα προτιµάµε γλυκά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε µια λεκάνη διαλύουµε καλά µε το χέρι µας τη µαγιά σε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και ζυµώνουµε µε το χέρι µέχρι να έχουµε έναν παχύρρευστο χυλό. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Θα βγει µια ζύµη πολύ µαλακή που πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε 1 ώρα να φουσκώσει. Τη µισή ζύµη µπορούµε να τη φτιάξουµε αλµυρά πισία και την άλλη µισή γλυκά. Σε αυτήν την περίπτωση θα τηγανίσουµε πρώτα τα γλυκά.
Γλυκά πισία: Σε ένα µεγάλο κατσαρόλι γεµίζουµε ως τα ¾ με 3 µέρη ηλιέλαιο και 1 µέρος ελαιόλαδο µέχρι να κάψει. Αλείφουµε τα χέρια µας µε λάδι για να µην κολλάει η ζύµη. Παίρνουµε κοµµάτια ζύµης στο µέγεθος καρυδιού και τα ρίχνουµε στο τηγάνι. Στην αρχή βουλιάζουν, αλλά µετά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Περιχύνουµε µε µέλι, µαρµελάδα ή και σοκολάτα τύπου µερέντα και σερβίρουµε.
Αλµυρά πισία: Λαδώνουµε κάθε φορά καλά τα χέρια µας, κόβουµε ένα µεγάλο κοµµάτι από τη ζύµη και πιέζοντας µε τα δάχτυλά µας από το κέντρο στις άκρες ανοίγουµε ένα φυλλαράκι, σε ό,τι σχήµα µάς βγει, στο µέγεθος που έχει µια µεσαία στρογγυλή τυρόπιτα. Βάζουµε στο κέντρο λίγη φέτα, κλείνουµε καλά τις άκρες, αφού το διπλώσουµε στα δύο, και τα τηγανίζουµε µε τον ίδιο τρόπο που τηγανίσαµε και τα γλυκά. Τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουµε.
Tips
• Επειδή η ζύµη κολλάει, τη δουλεύουµε µε λαδωµένα χέρια.
• Aντικαταστήστε το νερό της ζύµης µε γάλα για να γίνουν πιο αφράτα.
• Αντί για ξερή µαγιά, µπορούµε να βάλουµε έναν κύβο από εκείνη του ψυγείου.
• Αφήστε τα να φουσκώσουν αρκετή ώρα. Διαφορετικά, η µαγιά µυρίζει και η ζύµη δεν γίνεται αφράτη.
Ρυζόγαλο στιγµής µε καρύδια, κανέλλα και µέλι
4 φλ. γάλα, φρέσκο
½ φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. µέλι
1 βανιλίνη
ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο
τριµµένα καρύδια και κανέλλα για το σερβίρισµα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουµε σε µέτρια φωτιά το ρύζι µε 3½ φλ. του καφέ νερό και µια πρέζα αλάτι, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό του. Σε ½ φλ. κρύο γάλα διαλύουµε το κορν φλάουρ. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βράζουµε το υπόλοιπο γάλα µε το µέλι, τη βανιλίνη και το ξύσµα του λεµονιού. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουµε το ρύζι –αν έχει µείνει λίγο νερό, το ρίχνουµε κι αυτό– και το γάλα µε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσοχή όµως, δεν το αφήνουµε να σφίξει πολύ. Μόλις αρχίσει να πήζει, το κατεβάζουµε από τη φωτιά και το µοιράζουµε σε µπολ. Το σερβίρουµε µε την κανέλλα και τα τριµµένα καρύδια.
Tip
• Τον χειµώνα τρώγεται καλύτερα ζεστό. Το καλοκαίρι είναι καταπληκτικό κρύο από το ψυγείο, που σηµαίνει ότι µπορούµε να το φτιάξουµε και από την προηγουµένη.
Ανθότυρο µε γιαούρτι, πετιµέζι, γλυκάνισο και σπασµένο παστέλι
200 γρ. ανθότυρο
2 κεσεδάκια γιαούρτι, στραγγιστό
1½ κ.γ. γλυκάνισο
ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
8 κ.σ. πετιµέζι
2 παστέλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε καλά το γιαούρτι µε το ανθότυρο. Στο γουδί κοπανάµε το γλυκάνισο. Προσθέτουµε στην κρέµα το ξύσµα πορτοκαλιού, τον γλυκάνισο και το µισό πετιµέζι και ανακατεύουµε καλά. Μοιράζουµε το µείγµα σε µπολάκια. Βάζουµε το παστέλι σε ένα σακουλάκι για τρόφιµα και το σπάζουµε ρολάροντας πάνω του ένα γυάλινο µπουκάλι ή µε τον πλάστη. Μοιράζουµε το τρίµµα του παστελιού πάνω στην κρέµα. Περιχύνουµε από 1 κ.σ. πετιµέζι σε κάθε µπολ και σερβίρουµε.
Tips
• Αντί για ανθότυρο µπορούµε να βάλουµε µυζήθρα και να αντικαταστήσουµε το γιαούρτι µε κατίκι Δοµοκού.
• Αν δεν µας αρέσει το πετιµέζι, το αντικαθιστούµε µε µέλι. Η ποσότητα πετιµεζιού ή µελιού που δίνω είναι οριακή. Αν το θέλουµε πιο γλυκό, αυξάνουµε την ποσότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου