Το Λουβί, όπως το λέμε στην Κύπρο, είναι τα μαυρομμάτικα και τα λάχανα είναι τα σέσκουλα.
Τώρα που ακολουθώ τη Μεσογειακή διατροφή, φροντίζω να φτιάχνω όσπρια πιο συχνά. Εμένα, προσωπικά, μου αρέσουν πάρα πολύ όλα τα όσπρια, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα παιδιά μου και έτσι περιορίζομαι να φτιάχνω εκείνα που τρώνε περισσότερο.
Τα όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές και η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης, επειδή μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, χωρίς το λίπος και τη χοληστερόλη που περιέχει το κρέας.
Ευτυχώς που τρώνε τα μαυρομμάτικα γιατί είναι πολύ θρεπτικά. Περέχουν 23% πρωτεϊνη, λίπος 1.3%, φυτικές ίνες 1.8%, υδατάνθρακες 67% και νερό 8-9%. Περιέχουν ακόμη βιταμίνες Α, Β1, Β2 και είναι πλούσια σε ασβέστιο και φολικό οξύ.
Τα λάχανα (σέσκουλα) είναι φυτά της ιδίας διατροφικής αξίας με το σπανάκι και τα παντζάρια. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, C, Ε. Περίχουν επίσης μαγνήσιο, ποτάσσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και έχουν πολλές άλλες ιδιότητες. Καταλαβαίνετε σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά που περίεχει, πόσο υγιεινό και θρεπτικό είναι αυτό το φαγητό.
Η μητέρα μου μας έφτιαχνε συχνά λουβί με λάχανα και για να είμαι ειλικρινής δεν μου άρεσαν όταν ήμουν μικρή. Δεν είμαι σίγουρη ακριβώς πώς τα μαγείρευε, αλλά νομίζω ότι απλώς τα έβραζε όλα μαζί και μετά βάζαμε λάδι και λεμόνι.
Λουβί με λάχανα (Φασόλια μαυρομμάτικα με σέσκουλα), συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα (όλη η διασικασία)
Μερίδες: 5
Υλικά:
- 250 γρ. φασόλια μαυρομμάτικα
- 1 ματσάκι σέσκουλα (περίπου 3 κούπες)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 2 – 3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
- Αλάτι (με μέτρο)
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 κούπες νερό
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μαυρομμάτικα σε μπόλικο νερό για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα σέσκουλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τα ανακατεύουμε και μετά βάζουμε τα μαυρομμάτικα.
Ρίχνουμε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και νερό να τα σκεπάσει και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Εάν θέλετε μπορείτε να ρίξετε ελάχιστο ωμό λάδι από πάνω.
Για όσους από εσάς διαβάζετε το μπλογκ μου για πρώτη φορά, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μεσογειακή Διατροφή και να βρείτε και άλλες υγιεινές συνταγέςεδώ.
Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου