
Από τη σεφ Ντίνα Νικολάου,
Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
Ένα από τα μεγάλα συν του δεντρολίβανου είναι ότι χρησιμοποιούνται στις συνταγές μαγειρικής εξίσου, τόσο ολόκληρα τα κλαδάκια όσο και τα φύλλα. Ας δούμε πώς:
Ολόκληρα κλαδάκια
- Τα κάνω σουβλάκια: Αντικαθιστώ τα ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια με ολόκληρα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ετσι έχω έξτρα άρωμα και γεύση, αφού με το ψήσιμο η ευωδιά του μυρωδικού εισχωρεί στο κρέας και το αρωματίζει τέλεια. Ιδανικό για σουβλάκια αρνίσια, χοιρινά ή κοτόπουλου.
- Τα στρώνω στο ταψί: Απλώνω ένα πλέγμα από κλαδάκια δεντρολίβανου στο ταψί που θα ψήσω πατάτες φούρνου, με ή χωρίς κρέας.
- Τυλίγω ρολό: Παίρνω μεγάλα, κλαδάκια δεντρολίβανου (από τη γλάστρα μου), που είναι ευλύγιστα και φρέσκα, και με αυτά τυλίγω το ρολό χοιρινού ή το ψαρονέφρι που θα ψήσω στο φούρνο. Τα δένω με σπάγκο για να μην φύγουν.
Φυλλαράκια για έξτρα άρωμα
- Αρωματίζω ψητό αρνάκι: Ψιλοκόβω φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανου, μαζί με φετάκια σκόρδου, και τα χώνω σε μικρές αλλά βαθιές τομές σε αρνίσιο μπουτάκι ή σπάλα, που θα ψήσω στο φούρνο.
- Αρωματίζω ζύμη πίτσας, φοκάτσιας, τάρτας: Ρίχνω φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο, στη ζύμη τάρτας, πίτσας ή φοκάτσιας και τούς δίνω αυθεντικό μεσογειακό άρωμα!
- Σε μαρινάδες: Το χρησιμοποιώ σε πάρα πολλές μαρινάδες για ψάρι, αρνάκι και κοτόπουλο.
- Σε μπρουσκέτα της στιγμής: Φρυγανίζω μερικές φέτες χωριάτικο ψωμί, τις ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και από πάνω απλώνω μια γενναιόδωρη στρώση από τυρί κρέμα, κατά προτίμηση κατίκι ή τσαλαφούτι ή γαλοτύρι. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, βάζω και μια-δυο ροδέλες φρέσκια ντομάτα και σερβίρω αμέσως.
Διαβάστε περισσότερα στο www.dinanikolaou.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου