Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΠΙΤΣΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ, ΤΡΑΓΑΝΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΖΥΜΗ


ΠΙΤΣΑ




Υλικα για τη ζυμη:  2 φλυτζανια του τσαγιου αλευρι,
                           2 πρεζες αλατι,
                           1-2 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
                           15gr μαγια μπυρας φρεσκια,
                           1 φλυτζανι του τσαγιου χλιαρο νερο.
Παρασκευη: Διαλυουμε την μαγια στο χλιαρο νερο. Φτιαχνουμε ενα βουναλακι με το αλευρι, ανοιγουμε μια λακκουβιτσα στο κεντρο, και ριχνουμε ολα τα υλικα. Πλαθουμε το μιγμα σε μια ελαστικη ζυμη, που τη δουλευουμε για 5-10 λεπτα. Αφηνουμε τη ζυμη σκεπασμενη σε χλιαρο μερος, να φουσκωσει, για μιση ωριτσα. Αφου φουσκωσει, χωρις να δουλεψουμε την ζυμη (γιατι θα "ξυπνησουμε" την γλουτενη και θα γινει πολυ ελαστικη και δεν θα μπορουμε να την απλωσουμε), την ανοιγουμε σε στρογγυλο φυλλο, με τα χερια, σπρωχνοντας και απλωνοντας το ζυμαρι απο το κεντρο προς την περιφερεια, ετσι ωστε να γινει πιο λεπτα στο κεντρο και πιο παχυ στην ακρη και φουσκωνοντας να σχηματισει μια ωραια κορα, που θα συγκρατησει και την γεμιση της πιτσας. Αν δεν σας αρεσει η λεπτη, τραγανη ζυμη και προτιματε την αφρατη, σκεπαζετε την απλωμενη ζυμη με μια πετσετα και την αφηνετε να φουσκωσει για 15-20 λεπτα ακομη.


Για την σαλτσα: 1 φλυτζανι ντοματα στον τριφτη (η ακομα καλυτερα αν εχουμε φτιαξει την δικια μας σαλτσα πασσατα ντοματας σε κονσερβα), οσο το δυνατον με λιγοτερο υγρο, 1 κουταλακι ριγανη, 1-2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο, 1/3 κουταλακι σκορδο γρανουλε ή μια μικρη σκελιδα λιωμενη, μισο κουταλακι αλατι. Την σαλτσα δεν την βραζω, ανακατευω ολα τα υλικα και αφηνω να ξεκουραστει 20 λεπτα (μεχρι να ετοιμαστει η ζυμη). Επειτα απλωνω την σαλτσα επανω στην ζυμη, σαν βαση, με κυκλικες κινησεις. Απο πανω βαζω κομματακια πραγματικης μοτσαρελλας, ροδελλες απο ξερο ασπρο κρεμμυδι, ενιοτε φετουλες φρεσκα μανιταρια ή και φρεσκια πρασινη πιπερια, λεπτες φετες φρεσκιας ντοματας ή ντοματινια (στραγγισμενα απο τα πολλα υγρα) και ισως μερικες φετες σαλαμι Μιλανου 
Προθερμαινουμε τον φουρνο στην υψηλοτερη θερμοκρασια. Ψηνουμε την πιτσα για 10 λεπτα στους 300°C η 13 λεπτα στους 270°C, αναλογα με τον φουρνο μας...
Αν θελετε η βαση να ειναι τραγανη και τα υλικα τρυφερα, δοκιμαστε την προταση ψησιματος απο τις αδελφες Σίμιλι : στρωσε τη ζυμη και απλωστε στην επιφανεια της την σαλτσα. Ψηστε την βαση στους 250°C για 8 λεπτα. Βγαλτε την βαση απο τον φουρνο και βαλτε τα υπολοιπα υλικα. Ψηστε για ακομη 8-10 λεπτα.
Εννοειται οτι η πιτσα σερβιρεται ζεστη, μολις βγει απο τον φουρνο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου