Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μαντζουράνα

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 4 - 6 άτομα

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (1 ½ κιλό περίπου)
  • 6 πατάτες μεγάλες, κομμένες σε ζάρια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 500γρ. ντομάτα φρέσκια περασμένη από το μούλτι (2 φλιτζ.) ή 1 συσκευασία χυμός ντομάτας εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 λίτρο ζωμός κρέατος
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει). Το πλένουμε καλά με κρύο νερό και ξύδι. Αφήνουμε να στραγγίξει από το νερό.
  2. Σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Πουδράρουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  5. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το ζωμό. Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  7. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου ½ ώρα, με την κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη.
  8. Προσθέτουμε τις πατάτες και τη μαντζουράνα και σιγοβράζουμε για άλλη μία ώρα περίπου.
  9. Σερβίρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Η μαντζουράνα θεωρείται πως ενισχύει την πέψη. Καλό είναι να προστίθεται στα φαγητά στο τέλος του μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου