Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Μπισκότα με κινόα και καρύδια

Για να σας γλυκάνω και να συμπαθήσετε πιο εύκολα τα νέα δημητριακά, λέω να ξεκινήσετε με κάτι μπισκοτένιο που αγαπούν όλοι. Είναι εύκολα μπισκότα στην παρασκευή τους, πολύ νόστιμα και θρεπτικά. Πολύ καλό σνακ και για τα παιδιά μας. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε τον τρόπο παρασκευής των δημητριακών. Η αναλογία είναι ένα μέρος από το δημητριακό που έχετε επιλέξει, πχ κινόα και δύο μέρη νερό. Συνήθως βάζω το κινόα στην κατσαρόλα αφού το έχω ξεπλύνει καλά (ειδικά στο κινόα είναι απαραίτητο) και προσθέτω νερό ώστε να καλύψει την επιφάνεια ένα με δύο εκατοστά. Δεν θέλει πολύ βράσιμο ούτε το κινόα, ούτε ο αμάρανθος, περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το φαγόπυρο χρειάζεται κάτι παραπάνω, περίπου 40 λεπτά και λιγάκι περισσότερο νερό (μπορείτε να το μουλιάσετε λίγο για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος και να το κάνετε πιο εύπεπτο). Αν θέλετε περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό, όχι στο γλυκό, μπορείτε να τα βράσετε σε σπιτικούς ζωμούς λαχανικών, κοτόπουλου ή κρέατος.

Υλικά (για 20 25 μπισκότα μεγάλα)
2 ½ φλυτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως από μαλακό σιτάρι
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
¾ κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι βούτυρο ανάλατο
2 φλυτζάνια μαύρη ζάχαρη (ανεπεξέργαστη)
3 αυγά μεγάλα
1 κλωναράκι φυσική βανίλια
2 φλυτζάνια βρασμένο κινόα
¾ φλυτζανιού καρύδια
1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης. 

Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180οC. Βάζω το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα δοχείο και ανακατεύω. Σε άλλο δοχείο χτυπώ με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και μετά προσθέτω τη ζάχαρη. Χτυπώ καλά με το μίξερ το μείγμα να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και συνεχίζω να χτυπώ με το μίξερ. Προσθέτω και τη βανίλια. Στο μείγμα με το βούτυρο ρίχνω σιγά σιγά το το αλεύρι, να ανακατευτούν καλά. Στο τέλος προσθέτω το κινόα, τα καρύδια και τις νιφάδες βρώμης. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Θα πρέπει να είναι μαλακό όχι πολύ αραιό, αλλά όχι και σαν ζυμάρι ψωμιού. Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνω δύο κουταλιές κοφτές από το μίγμα για κάθε μπισκότο. Ψήνω στους 180οC για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να δώ να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Μπορείτε να τα φτιάξετε και μικρότερα αλλά θα τα ψήσετε λιγότερο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου