Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

 

Περιγραφή

Μια σούπα που θα μας ζεστάνει. "Για το κρυολόγημα" αναφέρεται στο βιβλίο της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη "Το τραπέζι του Θεού, Μοναστηριακή γαστρονομία".

Κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα τριμμένη ή σε κυβάκια
  • 1 μικρή σελινόριζα τριμμένη (μεγέθους μανταρινιού)
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) ή 2 κ.σ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 μικρά πράσα κομμένα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι γάλα 2 % σε μέτρια θερμοκρασία
  • ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα, επιλέγουμε ό,τι μας αρέσει από: κρουτόν ή κρητικά παξιμαδάκια, στραγγιστό γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπούκοβο, ψημένο μπέικον σε κυβάκια, κλπ

Πώς το κάνουμε:

  1. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την σελινόριζα, το πράσο (αν χρησιμοποιήσουμε) και το τζίντζερ.
  2. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κι όταν τα λαχανικά μας μαλακώσουν αρκετά προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατοπιπερώνουμε. Θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε με ζεστό νερό, ώστε να βράσει η σούπα μας.
  3. Πολτοποιούμε την σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ μέσα στην ίδια την κατσαρόλα, είτε στο μπλέντερ (οπότε επιστρέφουμε την σούπα στην κατσαρόλα) και προσθέτουμε το γάλα. Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
  4. Σερβίρουμε την σούπα ζεστή με ό,τι άλλο επιλέξουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι παραλλαγή εκείνης με την ονομασία "Μοναστηριακή κολοκυθόσουπα, για το κρυολόγημα", που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη "Το τραπέζι του Θεού, Μοναστηριακή γαστρονομία" . Εκεί υποδεικνύεται, η αντικατάσταση του τζίντζερ, αν το προτιμούμε, από 1 καυτερή πιπεριά, που θα σωταριστεί μαζί με το κρεμμύδι και τη σελινόριζα.
Χρησιμοποίησα κολοκύθα, που είχα καθαρισμένη σε μεγάλους κύβους στην κατάψυξη. Την άφησα να αποψυχθεί στην ψύξη και την στράγγισα καλά.  Την πρόσθεσα στην σούπα, όπως αναφέρεται στην συνταγή.
https://www.sintagespareas.gr/sintages/kolokithosoupa-me-tzintzer.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου