Με ρωτάνε συχνά πώς εμπνέομαι να δημιουργήσω ένα πιάτο. Η απάντηση είναι ότι τις περισσότερες φορές το ψυγείο και τα ντουλάπια μου με καθοδηγούν στο τι περίπου θα μαγειρέψω. Για παράδειγμα χτες είχα πορτομπέλο μανιτάρια κ πιπεριές κέρατο (που μου είχε δώσει η συνονόματη συνάδερφος από το μποστάνι της, καλέ, ο καιρός έχει τρελαθεί κι ακόμη φύονται πιπεριές!). Ρωτάω κ τον σύζυγο τι έχει όρεξη να φάει κ μου απαντά “κινόα”. Οπότε απαντήθηκε το ερώτημα “τι θα μαγειρέψω σήμερα”. Έψησα τα λαχανικά στη λαδόκολλα, έβρασα την κινόα κ τα σέρβιρα με μια υπέροχη σάλτσα κάσιους. Αν σας μείνει, την αλείφετε σε ψωμάκι ή παξιμάδι και είναι ποιήμα! Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ χορταστικό, θρεπτικό, μα πάνω απ’όλα νοστιμότατο πιάτο που μας ικανοποίησε απόλυτα. Ένα άλλο καλό με την κινόα είναι ότι διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο. Εγώ μάλιστα κ παγωμένη την τρώω ευχαρίστως.
Να έχετε μια υπέροχη ημέρα!
Υλικά για 3 μερίδες:
για τα λαχανικά
300 γρ. πορτομπέλο, χοντροκομμένα
10 πιπεριές κέρατο, χοντροκομμένες
150 γρ. ραπάνι, σε φέτες
3φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός+ξύσμα 1/2 λεμονιού
αλάτι κ λεμονοπίπερο
για τα λαχανικά
300 γρ. πορτομπέλο, χοντροκομμένα
10 πιπεριές κέρατο, χοντροκομμένες
150 γρ. ραπάνι, σε φέτες
3φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός+ξύσμα 1/2 λεμονιού
αλάτι κ λεμονοπίπερο
για την κινόα:
1 1/2 φλ. κινόα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ λεμονοπίπερο
1 1/2 φλ. κινόα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ λεμονοπίπερο
για την κρέμα κάσιους
100 γρ. ωμά κάσιους, μουλιασμένα 2 ώρες σε νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού +ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
αλάτι κ λεμονοπίπερο
8 κ.σ. νερό
100 γρ. ωμά κάσιους, μουλιασμένα 2 ώρες σε νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού +ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
αλάτι κ λεμονοπίπερο
8 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Τοποθετώ τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το ραπάνι, τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το ξύσμα, περιχύνω το λεμόνι κ το λάδι κ με τα δάχτυλα ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 35 λεπτά.
Στο μεταξύ, αφού ξεπλύνω καλά την κινόα, τη ρίχνω σε μια κατσαρόλα που βράζουν 3 φλ. νερό. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον μάραθο, το αλάτι κ το πιπέρι. Χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Στο τέλος προσθέτω το λάδι.
Στο μπλέντερ πολτοποιώ όλα τα υλικά της κρέμας ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρω την κινόα, από πάνω βάζω λαχανικά κ τέλος την κρέμα. Καλή σας όρεξη!
http://theveggiesisters.gr/kinoa-me-psita-laxanika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου