Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κινοα


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια .

Το κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ίνκας.] Είχε μεγάλη σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.



Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντάς το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής .
Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα

Πώς μαγειρεύεται

Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να το εμβαπτύσει σε καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Λόγω των saponiner δε συνίσταται ως τροφή μικρών παιδιών. Βράζεται σε διπλάσια ποσότητα νερού. Προαιρετικά προστίθεται σάλτσα πέστο ή καλαμπόκι.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.
Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το κινόα θεωρείται εφάμιλλο των δημητριακών και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

τροφικά στοιχεία
μαγειρεμένο
(ανά 100 γραμμάρια)
θεωρητική ενεργειακή απόδοση120 kcal
νερό71.6 g.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
λίπη1.9 g.
υδατάνθρακες21.3 g.
εκ των οποίων σάκχαρα0 g.
πρωτεΐνες4.4 g.
Ιχνοστοιχεία
Μέταλα
ασβέστιο17 mg.
σίδηρος1.5 mg.
μαγνήσιο64 mg.
κάλιο172 mg.
νάτριο21 mg.
ψευδάργυρος3,3 mg.
χαλκός0.2 mg.
μαγγάνιο0.6 mg.
Βιταμίνες
Λιποδιαλυτές
βιταμίνη A0 I.U.
βιταμίνη D~ mg.
βιταμίνη E0 mg.
βιταμίνη K0 mg.
Υδατοδιαλυτές
βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)0.1 mg.
βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)0.1 mg.
βιταμίνη Β3 (νιασίνη)0.4 mg.
βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)~ mg.
βιταμίνη Β60.1 mg.
βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)~ mg.
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ)0,042 mg.
βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη)0 mg.
βιταμίνη C0 mg.
Άλλα
καφεΐνη~ mg.
θεοβρωμίνη~ mg.
τέφρα~ g.

*με το σύμβολο ~ δηλώνεται έλλειψη στοιχείων στην εγκυκλοπαίδεια
πηγή άντλησης πληροφοριών: USDA SR-21
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία:Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη:Καρυοφυλλώδη (Caryophyllales)
Οικογένεια:Χηνοποδιοειδή (Chenopodiaceae)
Γένος:Χηνοπόδιον (Chenopodium)
Διώνυμο
Χηνοπόδιον το κινόα
Chenopodium quinoa

Willd.

Chenopodium quinoa0.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου